EULEX: Posmrtni ostataci u Kiževku pronađeni zahvaljujući slikama iz vazduha

Lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci

U pondeljak 16. novembra 2020. godine, stručnjaci Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica pronašli su ljudske ostatke u Kiževku, velikom kamenolomu u Srbiji.

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževku od 2015. godine. Posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja u Kiževku, 2020. godine su napravili pomak zahvaljujući upotrebi snimaka iz vazduha, navode iz ove institucije.

„Problem je bio u tome što se radi o velikom kamenolomu i pejzaž se vremenom menjao zbog činjenice da je kamenolom još uvek bio u upotrebi duži niz godina“, rekao je Javier Santana, forenzički arheolog EULEX-a.

Pročitajte i ovo: Kod Raške u Srbiji pronađeni posmrtni ostaci kosovskih Albanaca

Proces utvrđivanja tačne lokacije ljudskih ostataka dodatno je zakomplikovan zbog činjenice da se u rudniku nalazi četiri do pet nivoa približne visine od po 13 metara, navode iz ove insitucije.

Na EULEX-ov zahtev za dobijanje snimaka iz vazduha iz 1999. godine, Međunarodni komitet Crvenog krsta je krajem 2019. godine snimke iz vazduha stavio na raspolaganje Komisiji Vlade Kosova za nestala lica i Komisiji Vlade Srbije za nestala lica.

„Snimke iz vazduha smo dobili krajem 2019. godine. Između kraja 2019. i početka 2020. godine, EULEX-ov koordinator za iskopavanja Krasimir Nikolov i ja analizirali smo fotografije. Na osnovu naše analize vratili smo se na lokalitet u februaru 2020. godine i tačno odredili lokaciju. Tada je započeo rad ove godine“, kazao je Santana.

Nakon utvrđivanja lokacije, stručnjaci iz EULEX-a, kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica obavili su terenski rad u Kiževku, što je dovelo do otkrivanja ljudskih ostataka.

EULEX-ov stručnjak

„Rad u Kiževku još daleko od završetka. Proces je vrlo složen i dugotrajan. Da bi rad mogao da se nastavi, potreban je sudski nalog. Nakon toga, sledeći korak je nastavak iskopavanja i izvlačenja ostataka. Kada se ostaci budu izvadili, obaviće se obdukcija i uzeće se uzorci kostiju za ispitivanje DNK profila. U slučajevima u kojima su rođaci nestalog lica dali referentne uzorke krvi a izveštaj o podudaranju DNK je pozitivan, postupak identifikacije se završava. Potom se porodice obaveštavaju o identifikaciji i predaju im se ostaci nestalih lica“, kazao je EULEX-ov koordinator za iskopavanja, Krasimir Nikolov.

Dodaju i da se još više od 1.640 na Kosovu još uvek vode kao nestali.

Od početka EULEX-ovog mandata do 19. novembra 2020. godine, EULEX je sproveo 662 terenske operacije za pronalaženje nestalih lica, uključujući 169 iskopavanja. Identifikovani su posmrtni ostaci 457 lica, uključujući 317 nestalih lica.