EULEX i SAD zabrinuti zbog ostavke srpskih policajaca na severu Kosova

Pripadnici Policije Kosova tokom ceremonije dodele diploma 58. generacije policije u Prištini, 14. jul 2023.

Šef misije EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) Giovanni Pietro Barbano je izrazio zabrinutost zbog ostavke trojice policajaca iz redova srpske zajednice na severu Kosova, koji su se nedavno priključili Policiji Kosova.

"EULEX pomno prati ove zabrinjavajuće događaje. Sastav policije treba da odražava i predstavlja društvo kojem služi i štiti", napisao je on na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Zabrinutost je izrazio i ambasador SAD na Kosovu, Jeffry Hovenier, uz navode da je policija Kosova tu kako bi služila svim zajednicama na Kosovu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da su pripadnici policije Kosova iz redova srpske zajednice podneli ostavku zbog "stalnih pretnji i zastrašivanja" iz Beograda.

"Ostavka policajaca iz srpske zajednice direktan je rezultat stalnih pretnji i zastrašivanja iz Srbije – dokaz da se nastavlja politička taktika [bivšeg predsednika Slobodana] Miloševića", napisla je Osmani na društvenoj mreži X.

Dodala da će institucije nastojati da obezbede inkluzivnost kako bi Kosovo bilo sigurnije.

Policiji Kosova se krajem jula priključilo 46 pripadnika srpske zajednice nakon konkursa za popunjavanje upražnjenih radnih mesta u direkciji za region sever.

Pročitajte i ovo: 'Svestan sam rizika': Novi srpski policajci počeli sa radom na severu Kosova

Do tada je policijsku stanicu za region sever činilo četvorica Srba, jer su ostali podneli ostavke krajem novembra 2022. godine zbog odluke Vlade Kosova da ukine registarske oznake koje za gradova na Kosovu izaju srpski organi. Tada su Srbi sa severa napustili i carinu, pravosuđe, te lokalnu administraciju, dok su gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka podneli ostavke.

Kosovo je potom u aprilu ove godine organizovalo izbore koje su Srbi bojkotovali, a na vlast došli albanski gradonačelnici. To je uslovilo i novu krizu na severu jer su se lokalni Srbi usprotivili dolasku novih gradonačelnika, koji su u opštinske zgrade krajem maja ušli uz pomoć policije.