EUFOR: Obnovom mandata međunarodna zajednica poslala poruku podrške

Operacija EUFOR Althea je već 17 godina u Bosni i Hercegovini

Obnovom mandata EUFOR-a međunarodna zajednica je poslala i jasnu poruku podrške i povjerenja, priznajući rezultate koje je operacija “Althea” ostvarila u proteklih 17 godina, posebno doprinos EUFOR-a održavanju mira i stabilnosti u BiH, saopšteno je u petak 5. novembra iz glavne komande vojne misije Evropske unije (EUFOR) u BiH.

EUFOR će i dalje podržavati lokalne vlasti u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, u tijesnoj saradnji sa agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (BiH), navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: EU pozdravila produženje mandata EUFOR-a u BiH, dali podršku visokom predstavniku

Iz EUFOR-a poručuju da su spremni da nastave sa obavljanjem svojih dužnosti i ispunjavanjem svih zadataka u svrhu podrške sigurnom i stabilnom okruženju u skladu sa mandatom i sa stoodstotnom posvećenosti BiH, njenim građanima i napretku zemlje na putu EU integracija.

“Ovo takođe obuhvata i podršku Master planu BiH za municiju, naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva, deminiranju i kolektivnoj obuci sa Oružanim snagama BiH, koje kao multietničke i osposobljene oružane snage pomažu da se vrati povjerenje građana u stabilnu i sigurnu BiH”, zaključuje se u saopštenju.

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno produžio mandat EUFOR-a

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) je u srijedu, 3. novembra, jednoglasno sa 15 glasova “za” produžio mandat EUFOR-a u BiH.

Svake godine SB UN glasa o ponovnoj autorizaciji mandata multinacionalnih stabilizacijskih snaga, a svakih šest mjeseci organizuje debatu o BiH. Tom prilikom visoki predstavnik u BiH podnosi polugodišnji izvještaj.

Pročitajte i ovo: State Department daje podršku Schmidtu za Bonske ovlasti u BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nije se obratio na sjednici SB UN u srijedu jer je protiv toga bila Rusija, koja od ranije predlaže okončanje uloge međunarodnog izaslanika u BiH.

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) poslao je Šmitov izvještaj 15 članova Savjeta, a nakon glasanja o snagama EU, o Šmitovim upozorenjima govorili su predstavnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Irske, Estonije i drugih zemalja SB UN, koje su snažno podržale ulogu visokog predstavnika u BiH.

Šta je EUFOR Althea?

U okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije u BiH se trenutno nalazi 600 vojnika iz 19 država.

EUFOR Althea je vojna operacija u okviru Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU koja je započela 2004. godine završetkom NATO operacije Stabilizacijskih snaga (SFOR) i povlačenjem NATO snaga iz BiH.

EUFOR je dobio mandat za misiju u BiH, u julu 2004. godine Rezolucijom SB UN.

Pročitajte i ovo: EUFOR: Imamo kapacitet da garantujemo provedbu Dejtonskog sporazuma

Prvobitni cilj operacije Althea bio je da osigura sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, doprinose sigurnom okruženju i pružanju podrške procesu evroatlantskih integracija BiH.

Sa početnog kapaciteta od 7.000 vojnika, a zbog pozitivnih promjena u bezbjednosnoj situaciji, mandat je više puta smanjivan.

Ovo je ujedno i najduža vojna operacija pod okriljem zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU i jedina kopnena misija bloka koja ima izvršni mandat.