Evropska komisija 'neće produžiti ugovore sa AstraZenecom i J&J'

Vakcina britansko-švedskog proizvođača AstraZeneca

Evropska komisija je odlučila da naredne godine ne produži ugovore o nabavci vakcina protiv korona virusa s farmaceutskim kompanijama koje proizvode cjepivo s virusnim vektorima, kao što su AstraZeneca i Johnson & Johnson (J&J).

Tu informaciju je 14. aprila javila italijanska La Stampa, pozivajući se na izvor iz Ministarstva zdravstva, prenosi Reuters.

"Evropska komisija je u dogovoru s čelnicima mnogih članica EU odlučila da ugovori koji su potpisani s kompanijama koje proizvode vakcine s virusnim vektorima, a koji važe za tekuću godinu, neće biti produženi kad isteknu", navodi La Stampa.

La Stampa prenosi da će se Brisel radije usredotočiti na vakcine protiv COVID-a 19 koje koriste mRNA tehnologiju, poput cjepiva proizvođača Pfizer i Moderna.

Ta tehnologija koristi male fragmente genetskog koda virusa kako bi naučila tijelo kako da se bori protiv COVID-19 i razvije imunitet.

Pročitajte više Pfizer ubrzano isporučuje 50 miliona vakcina EU

Portparol Evropske komisije rekao je da su sve mogućnosti otvorene kako bi se pripremili za naredne faze pandemije, za 2022. i dalje.

"Međutim, ne možemo komentarisati pitanja iz ugovora", dodao je on.

Italijansko Ministarstvo zdravstva odbilo je da komentariše iste navode.

Evropska komisija traži pojašnjenje od J&J o "potpuno neočekivanoj" najavi kompanije o kašnjenju u isporukama cjepiva u EU, rekao je 13. aprila za Reuters jedan evropski zvaničnik.

U virusna vektorska cjepiva, u kojima se koristi drugačiji, bezopasni virus spadaju vakcine kompanija AstraZeneca i Johnson & Johnson.