Ukrajini od EU još 500 miliona evra vojne pomoći

Borell je na marginama sastanka ministara inostranih poslova G7 u Nemačkoj 13. maja rekao da je uveren da bi u narednim danima mogao biti postignut dogovor o embargu na rusku naftu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell najavio je da će EU izdvojiti dodatnih 500 miliona evra vojne pomoći Ukrajini.

Borell je na marginama sastanka ministara inostranih poslova G7 u Nemačkoj 13. maja rekao da je vojna podrška namenjena za teško naoružanje kao što su tenkovi i artiljerija, te da će pomoć EU Ukrajini dostići oko dve milijarde evra.

"Biće i veći pritisak na Rusiju ekonomskim sankcijama i nastavkom međunarodne izolacije Rusije i suprotstavljanjem dezinformacijama", dodao je Borell.

On je takođe rekao da je uveren da bi u narednim danima mogao biti postignut dogovor o embargu na rusku naftu.

"Siguran sam da ćemo imati sporazum. Potreban nam je i imaćemo ga. Moramo da se oslobodimo zavisnosti od nafte od Rusije", rekao je šef evropske diplomatije.

Pročitajte i ovo: Nemačka obećava jedinstvo G7 protiv Rusije

Britanska ministarka inostranih poslova Liz Truss pozvala je na isporučivanje više oružja Ukrajini.

"Veoma je važno u ovom trenutku da nastavimo sa pritiskom na [ruskog predsednika] Vladimira Putina isporukom više oružja Ukrajini i povećanjem sankcija. Jedinstvo G7 je bilo od vitalnog značaja tokom ove krize za zaštitu slobode i demokratije i nastavićemo da radimo zajedno", rekla je Truss.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) vodećih industrijaliziranih zemalja okupili su se 12. maja na trodnevnom sastanku kojim dominira ruska invazija na Ukrajinu i njen širi uticaj, uključujući opskrbu hranom i energijom.