Šefica Evropske komisije najavljuje 39 milijardi dolara zajma za oporavak Ukrajine

Predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen ukrajinski vojnik uručuje buket cveća u znak sećanja na poginule ukrajinske vojnike u ratu sa Rusijom, u Kijevu, Ukrajina, petak, 20. septembra 2024.

Evropska komisija će Ukrajini dati novi kredit do 39 milijardi dolara, objavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) 20. septembra u Kijevu, nazvavši to "još jednim velikim doprinosom EU oporavku Ukrajine".

"Nemilosrdni ruski napadi znače da je Ukrajini potrebna stalna podrška EU", rekla je Fon der Lajen u objavi na mreži X.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Fon der Lajen, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da "plan pobede" njegove zemlje u ratu protiv Rusije zavisi od brzih odluka koje saveznici donesu ove godine.

Zelenski je rekao da Ukrajina planira da iskoristi sredstva za protivvazdušnu odbranu, energetiku i kupovinu domaćeg oružja. Zajam je deo šireg plana zemalja Grupe sedam (G7) za prikupljanje sredstava za podršku Kijevu koristeći prihode od oko 300 milijardi dolara. Reč je o ruskim finansijskim sredstvima koja su zamrznuta kao deo sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Nakon višemesečnih razgovora, Evropska unija je u maju postigla dogovor među svojim državama članicama prema kojem će 90 odsto prihoda otići u fond za vojnu pomoć Ukrajini koji vodi EU, dok će sa ostalih 10 odsto podržati Kijev na druge načine.

Fon der Lajen je posetila ukrajinsku prestonicu dan nakon što je najavila da će EU obezbediti dodatnih 178 miliona dolara za pomoć Ukrajini da popravi oštećenu energetsku infrastrukturu, proširi obnovljivu energiju i finansira skloništa.

Pročitajte i ovo: Moskva oštro reagovala na najave o dodatnoj pomoći EU Ukrajini

Fon der Lajen je posetila ukrajinsku prestonicu dan nakon što je najavila da će EU obezbediti dodatnih 178 miliona dolara za pomoć Ukrajini da popravi oštećenu energetsku infrastrukturu, razvije korišćenje obnovljivih izvora energije i finansira skloništa.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je 20. septembra oštro reagovalo na vest da Evropska unija izdvaja dodatna sredstva za vojnu pomoć Ukrajini.

"Sada je EU izgubila razum i paralisala svoju volju kako bi nastavila da prati konfrontacijski, a za EU samoubilački kurs. To je kurs eskalacije tenzija sa Rusijom", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ranije ove nedelje, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) sa sedištem u Parizu upozorila je da bi predstojeća zima mogla biti najteža za Ukrajinu pošto je energetska infrastruktura zemlje pod značajnim pritiskom usred ruskih udara na njene elektrane, toplane i prenosne mreže.

"Problemi koji su podnošljiva u letnjim mesecima mogu postati nepodnošljivi kada temperature počnu da padaju, a zalihe toplote i vode opadaju izazivajući dalje raseljavanje pogođenog stanovništva širom zemlje i inostranstva“, saopštila je IEA.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ukrajina jača proizvodnju dronova, tvrdi da je na nebu jednaka Rusiji

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je 20. septembra da je protivvazdušna odbrana uništila 61 od 70 ruskih dronova i jednu od četiri rakete lansirane tokom noći.

"PVO sistem je delovao u oblastima Dnjepropetrovsk, Kijev, Vinica, Čerkasi, Kirovograd, Sumi, Poltava, Ivano-Frankovsk, Lavov, Hmeljnicki, Nikolajev, Odesa i Herson", saopštile su vazduhoplovne snage na mreži Telegram.

Trenutno nema izveštaja o žrtvama u poslednjim noćnim napadima.

Izvor: Ukrajinski servis RSE, dpa, AFP, Reuters