Lajčak se sastaje s izaslanicima Francuske, Nemačke i Italije, na sastanku i Escobar

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak sastaće se u ponedeljak s diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje se iz briselskih izvora.

Na sastanku će, prema ovim izvorima, biti prisutan i američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

Do ovog vanrednog susreta dolazi nakon što je u nedelju u selo Banjska na severu Kosova došlo do napada na pripadnike Kosovske policije kojom prilikom je ubijen jedan policajac. Napadači su srpske nacionalnosti.

Lajčak je najavio da će se posle novog incidenta na severu Kosova u narednim danima "fokusirati na pronalaženje puta napred".

Pročitajte i ovo: Napadači na severu Kosova bili 'pripremljeni i strukturirani'

Kosovska policija je saopštila da je napad izvršen u selu Banjska u Zvečanu i da je bilo i ozlijeđenih. Kasnije u toku dana ubijena su tri napadača, a šest osoba je uhapšeno.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) rekao je da se o "terorističkoj i kriminalnoj formaciji".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti u nedelju uveče odbacio te tvrdnje ocenivši da su se kosovski Srbi pobunili "ne želeći više da trpe Kurtijev teror".

Međunarodna zajednica je osudila napad. EU je izašla u dva navrata sa saopštenjem.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) je napad ocenio agresijom, a akt "terorističkim i gnusnim".