EU pozvala na razgovor ruskog diplomatu u Briselu zbog smrti Navaljnog

Sveće na bdenju posle smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kod Ajfelove kule u Parizu, 19. februar 2024.

Evropska unija saopštila je u utorak da je pozvala na razgovor ruskog otpravnika poslova u Briselu zbog smrti u zatvoru opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Generalni direktor EU za istočnu Evropu, Rusiju i centralnu Aziju Mihaela Ziberta (Michael Siebert) pozvao je na razgovor Kirila Logvinova i "pozvao Rusiju da dozvoli nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu o okolnostima iznenadne smrti Alekseja Navaljnog", navodi se u saopštenju diplomatske službe EU.

"EU je izrazila ogorčenje zbog smrti ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, za šta krajnju odgovornost snose predsednik Putin i ruske vlasti", dodaje se u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

Washington u petak objavljuje 'veliki paket sankcija' zbog smrti NavaljnogMajka Alekseja Navaljnog zatražila od Putina da joj preda tijelo sinaUdovica Navaljnog: Putin je ubio Alekseja, nastavljam njegovu borbu za slobodnu Rusiju

Takođe je pozvana Rusija da bez odlaganja preda telo Navaljnog njegovoj porodici i dozvoli porodici da organizuje sahranu.

"Rusija mora odmah i bezuslovno da oslobodi sve ostale političke zatvorenike, kao i sve one koji su pritvoreni u gradovima širom Rusije kada odaju počast Alekseju Navaljnom", navodi se u saopštenju.

Navaljni (47) preminuo je prošlog petka u arktičkom zatvoru, saopštile su ruske zatvorske vlasti.

Njegova majka Ljudmila Navalnaja otputovala je u udaljenu zatvorsku koloniju IK-3 u subotu, jutro pošto je objavljena njegova smrt, i od tada joj je zabranjeno da vidi njegovo telo.

Vaš browser nepodržava HTML5

Udovica Navaljnog obećava da će nastaviti njegov rad

Ruski istražitelji rekli su da će telo biti čuvano "najmanje dve nedelje", navodi tim Navalnog koji kaže i da je harizmatični vođa ubijen.

Belgija, Francuska, Nemačka i Poljska su među zemljama koje su pozvale ruske ambasadore zbog smrti Navaljnog.

SAD bi u petak trebalo da objave nove sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog.

Izvor: AFP