Evropska unija osuđuje proglašavanje RSE 'nepoželjnom organizacijom'

Studio ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa u Kijevu.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano napisao je 21. februara na društvenoj mreži X da Evropska unija osuđuje odluku Rusije da Radio Slobodna Evropa proglasi "nepoželjnom organizacijom".

Stano je to nazvao još jednim napadom "na slobodu medija, izražavanja i pristup građana pluralizmu informacija".

"Rusija bi trebalo da ukine svoje zakone o 'nepoželjnim' i 'stranim agentima' koji se koriste za represiju i gušenje kritičnih glasova", napisao je Stano.

Rusija je 20. februara označila Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty – RFE/RL) kao "nepoželjnu organizaciju", kako se navodi u registru ruskog Ministarstva pravosuđa.

Time je Rusija novinare RFE/RL i saradnike, donatore ili one koje je intervjuisao RFE/RL izložio kaznenim prijavama.

Predsednik Radija Slobodna Evropa Stephen Capus rekao je da je ova oznaka najnoviji primer kako ruska vlada na istinito izveštavanje gleda kao na egzistencijalnu pretnju.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Nepoželjna organizacija': Šta ova ruska oznaka znači za RSE i koje su posljedice?

Zakon o "nepoželjnim organizacijama" usvojen je 2015, a odnosi se na nevladine organizacije i druge koji primaju sredstva iz inostranih izvora.

Moskovski sud proglasio je prošlog marta bankrot poslovanja RFE/RL u Rusiji nakon što je kompanija odbila da plati višestruke kazne u ukupnom iznosu većom od milijardu rubalja (14 miliona dolara) zbog nepoštovanja takozvanog zakona o stranim agentima.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i uvela vojnu cenzuru u martu 2022, ruski medijski regulator Roskomnadzor blokirao je internet stranice Radija Slobodna Evropa u toj zemlji.

Radio Slobodna Evropa je uređivački nezavisna medijska kompanija finansirana donacijom američkog Kongresa putem Agencije SAD-a za globalne medije.

Distribuira informacije na 27 jezika u 23 zemlje u kojima je sloboda medija ograničena ili je profesionalno novinarstvo nedovoljno razvijeno.