EU podržava poziv COP27 za postepenim ukidanjem svih fosilnih goriva

Demonstranti drže globus tokom COP27 klimatskog samita, 10. novembar u Egiptu

Evropska unija podržava poziv Indije da postepeno smanji upotrebu fosilnih goriva kao dio sporazuma COP27, izjavio je u utorak šef klimatske politike EU Frans Timmermans, pod uslovom da to ne oslabi prethodne sporazume o smanjenju upotrebe uglja.

Indija, drugi najveći svjetski kupac uglja, želi da se zemlje dogovore o postepenom ukidanju svih fosilnih goriva na samitu UN-a o klimi u Egiptu, umjesto sporazuma o postepenom ukidanju uglja koji je dogovoren na COP26 prošle godine.

"Mi podržavamo svaki poziv da se postepeno ukidaju sva fosilna goriva", rekao je Timmermans na konferenciji za novinare.

"Ali također moramo osigurati da ovaj poziv ne umanji ranije sporazume koje smo imali o postupnom smanjenju uglja, tako da ovo dolazi pored onoga što smo već dogovorili u Glasgowu, onda će EU podržati ovaj prijedlog."

Pročitajte i ovo: Na autoputu smo do klimatskog pakla, poručio Gutereš na samitu u Egiptu

Timmermansovi komentari dolaze čak i kada EU ubrzava svoju potragu za ugljem i prirodnim gasom.

Prijedlog bi mogao biti od koristi Indiji ublažavanjem globalnog fokusa na upotrebu uglja. Ali će se vjerovatno suočiti i s oštrim protivljenjem zemalja u razvoju koje imaju bogata nalazišta nafte i plina koje žele izbjeći jezik koji ograničava njihovu upotrebu.

"Odlučno smo ukazali da nam treba omogućiti održivo istraživanje naših resursa nafte i gasa", rekla je za Reuters Irene Batebe, stalna sekretarka u ministarstvu energetike Ugande.

"Za nas, a to je stav Afričke unije, ne bismo se zalagali za fazu smanjivanja, osim ako faza smanjivanja nije jasno definirana, jer mnogi od nas otkrivaju nove resurse", rekla je Batebe.

Zvaničnik saudijskog ministarstva energetike i pregovarač COP27, Khalid Abuleif, rekao je da je njegova zemlja, najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte, zabrinuta da će konačni razgovori "demonizirati" industriju fosilnih goriva.

Indija je bila među zemljama koje su bile otporne na napore da se eliminiše ugalj na prošlogodišnjim pregovorima o klimi u Glasgowu, kada je iz konačnog dogovora u posljednji trenutak izostavljena formulacija pozivajući se na postupno ukidanje električne energije na ugalj, zamjenjujući to postepenim gašenjem.

Pročitajte i ovo: Velike naftne kompanije da plate za klimatske promene, zahteva deo zemalja na COP27

Timmermans je rekao da EU ne želi da diktira investicioni plan neke zemlje, već želi da pošalje upozorenje o ulaganju u fosilna goriva.

Egipatsko predsjedavanje samitom o klimi COP27 objavilo je u ponedeljak navečer skicu mogućeg dogovora, sa stavkama u kojima se navode mnoga pitanja koja su zemlje tražile da budu uključena.

Dokument se ne odnosi na fosilna goriva, iako je glasnogovornik samita kasnije rekao da lista nije velika i da ne sadrži jezik koji bi se koristio u konačnoj verziji.

Samit o klimi otvoren je 6. novembra i traje do 18. novembra.

U pitanju je 27. redovna konferencija potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama iz 1992. godine, a na dnevnom redu će se naći niz tema koje su bile razmatrane već i na prethodnoj konferenciji, COP26, koja je održana u novembru 2021. u škotskom Glazgovu.

Reč je o hitnom smanjivanju emisije štetnih gasova, izgradnji otpornosti i prilagođavanju na neizbežne posledice klimatskih promena, i o ispunjenju obećane finansijske podrške borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: Reuters