Marjan Šarec novi izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru

Marjan Šarec (foto arhiv)

Evropski poslanik iz Slovenije Marjan Šarec potvrđen je za stalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

U saopštenju evropskih liberala se navodi da će Šarec biti zadužen za praćenje napretka Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji i za pripremu godišnjeg izveštaja o tome.

Potvrđeno je da će u izradi ovih izveštaja on sarađivati i sa svim ključnim akterima u procesu.

Šarec je naveo da je izabrao Crnu Goru jer smatra da je zemlja "na dobrom, ali i dalje veoma dugom putu kojim se može uspešno ići poštenim namerama i ozbiljnim pristupom".

Kandidaturu za stalnog izvestioca Šarec je bazirao na njegovo dosadašnje iskustvo kao premijer i ministar odbrane Slovenije, te da je uvek branio stav da je proces proširenja u prošlosti stagnirao i da ga treba ponovo pokrenuti.

"Korisno je ako stalni izvestilac dolazi iz zemlje, koja nije direktan sused zemlje kandidata jer je moguće samo što objektivnije sagledati stvari. Važno je i poznavati istoriju zemlje kandidata, njen dosadašnji trud i sve nedostatke. Proces proširenja takođe mora da se odvija na uzajamnom poštovanju sporazuma i poštovanju uopšte. A i na poznavanju specifičnosti pojedine zemlje", naveo je Šarec na Fecebooku.

Marjan Šarec bio je premijer Slovenije 2018. - 2020. Takođe, bio je predsednički kandidat kada je izgubio od Boruta Pahora. U dva mandata je bio i gradonačlenik Kamnika.

Godine 2022. je imenovan za ministra odbrane, a ovu funkciju je obavljao do jula 2024. kada je izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

Pre ulaska u politiku bio je komičar i satiričar.

Na funkciju izvestioca za Crnu Goru Marjan Šarec dolazi posle Tonina Picule, koji je u ovom mandatu Evropskog parlamenta imenovan za stalnog izvestioca za Srbiju.