Bugarska odbacuje 'ultimatume' oko pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom

Premijeri Bugarske i Sjeverne Makedonije Kiril Petkov i Dimitar Kovačevski u Skoplju 18.01.2022.

Bugarski predsjednik Rumen Radev rekao je da njegova zemlja neće odgovoriti ni na kakav "ultimatum" da podrži pregovore o pristupanju Evropskoj uniji između Sjeverne Makedonije i Brisela.

Bugarska je stavila veto na početak pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom krajem 2020., rekavši da zemlja ne provodi bilateralni sporazum potpisan 2017. godine. Tvrde da Skoplje nije ispoštovalo dijelove sporazuma o prijateljstvu iz 2017. posebno one u vezi sa zajedničkom historijom i jezikom.

Inače, Sofija ne priznaje makedonski i smatra ga dijalektom bugarskog jezika.

"Izuzetno je neprikladno i nije korisno davati ultimatume Bugarskoj", rekao je Radev novinarima u ponedjeljak u Sofiji, komentarišući izjavu ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanije.

Pročitajte i ovo: S. Makedonija i Bugarska ponovo uspostavile komercijalne letove

Prema bugarskim medijima, Osmani je navodno rekao da do juna, dakle do kraja francuskog predsjedavanja EU, postoji mogućnost razvoja veza između Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Radev je insistirao da se poštuju preduslovi za početak pregovora o pridruživanju. Veto je uticao na početak pregovora EU sa Albanijom, koji su takođe blokirani.

On je govorio o "spoljnom pritisku" na Bugarsku i optužio Sjevernu Makedoniju za "kršenje ljudskih prava (etničkih Bugara), kršenje kriterija iz Kopenhagena i govor mržnje".

To je, kako je rekao, nespojivo s evropskim principima i vrijednostima. Prema kriterijima iz Kopenhagena, države moraju ispuniti određene uslove ako žele da se pridruže Evropskoj uniji, kao što je postojanje institucija za očuvanje demokratskog upravljanja i ljudskih prava.

Kritičari bugarskog premijera Kirila Petkova, kao i nacionalisti, optužuju Petkova da želi da ukine veto Bugarske zbog "spoljnog pritiska" do sredine godine.

Radav i Petkov su se prepirali oko niza pitanja, a nedavno i oko slanja oružja Ukrajini.

Radev, za koga se smatra da je proruski orjentisan protivi se, dok je Petkov bio za.

Sjeverna Makedonija, Bugarska i EU

Sjeverna Makedonija i Bugarska potpisale su Dogovor o dobrosusjedstvu 2017. godine, a Bugarska je 2019. usvojila Deklaraciju u parlamentu, u kojoj je postavljen veliki dio uslova na čijem ispunjenju sada insistira Sofija.

Bugarska je počela blokadu eurointegracija Sjeverne Makedonije 2020. godine, najprije insistiranjem na temama povezanim sa historijom i jezikom.

Kasnije je predsjednik Rumen Radev počeo da insistira i na pravima makedonskih Bugara, a novi premijer Petkov najvio je formiranje pet drugih radnih grupa povezanih sa temama kao što su ekonomija i kultura, ali istovremeno kaže da se neće odustati od historije.

Izvor: dpa, RSE