Lajčak na Kosovu 6. septembra

Specijalni predstavnik EU za dijalog Priština i Beograda Miroslav Lajčak (levo) i glavni pregovarač Kosova u dijelogu Besnik Bisljimi (desno), foto arhiv

Očekuje se da će specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograde Miroslav Lajčak posetiti Kosovo u petak, 6. septembra, saznaje Radio Slobodna Evropa iz izvora u Briselu.

Ova poseta, kako je nedavno izjavio i sam Lajčak, ima za cilj pripremu sastanka na nivou glavnih pregovarača u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Ovog puta, prema izvorima, Lajčak posle Prištine neće posetiti Beograd.

On se prošle nedelje, tokom učešća na bezbednosnom forumu Globsec u Pragu, sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

U međuvremenu, portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je pozive kosovskim vlastima da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih akcija, koje bi, prema oceni Brisela, mogle povećati tenzije na severu zemlje.

Evropska unija, ali i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Nemačka kritikovali su Kosovo zbog, kako su rekli, jednostranih i nekoordinisanih akcija na severu zemlje.

Ove kritike upućene su nakon što su kosovske vlasti 30. avgusta zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na severu zemlje - delu u kojem žive većina Srba - za koje su naveli da deluju pod vođstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Stano je govorio i o pozivu za saslušanje koje je kosovska policija uputila srpskim političarima u vezi sa zatvaranjem pet paralelnih srpskih institucija. Oni se sumnjiče za "falsifikovanje dokumenata".

Međutim, Srpska lista, glavna stranka Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, pozive za saslušanje je opisala kao "politički progon" Srba.

"EU je u stalnom kontaktu sa kosovskim vlastima i mi jasno prenosimo svoje poruke. Nemamo šta da dodamo onome što smo već rekli. Situacija je vrlo osjetljiva i poruka je da se izbegavaju koraci koji bi mogli povećati tenzije. Nadamo se da ćemo rešiti ove probleme gde je to potrebno. Zemlja je u procesu dijaloga", rekao je Stano.

čitajte

Srbi u Severnoj Mitrovici ponovo protestovali zbog zatvaranja paralelnih institucijaEU upozorava da slede posledice ako ne bude deeskalacije na KosovuO'Brien: Kurti da zaustavi nekoordinirane akcije koje negativno utječu na naše partnerstvoVučić zatražio od EU konkretne akcije na Kosovu, a ne samo osudu

Institucije koje je Policija Kosova zatvorila 30. avgusta su: Kosovski okrug Mitrovica, paralelna opština Mitrovica, paralelna opština Zvečan, paralelna opština Zubin Potok i paralelna opština Leposavić.

Na Kosovu postoje opštine, javna preduzeća i preduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno finansira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mestima u kojima žive Srbi.

Prema zakonima Kosova, ove institucije su nelegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali sporazum još nije u potpunosti sproveden.