EU o godišnjici napada u Banjskoj: Svi odgovorni moraju odgovarati

Policija Kosova na putu koji vodi do sela Banjska na severu Kosova, 25. septembra 2023.

Evropska unija očekuje da vlasti u Srbiji blagovremeno preduzmu sve neophodne korake kako bi osigurale punu odgovornost svih odgovornih lica za napad 24. septembra 2023. u Banjskoj na severu Kosova.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa naveo portparol EU Peter Stano povodom prve godišnjice ovog napada.

Pre tačno godinu dana, u selu Banjska kod Zvečana, naoružana grupa, koju je predvodio bivši srpski političar i biznismen sa Kosova Milan Radoičić, napala je kosovsku policiju.

"Evropska unija je u više navrata izrazila očekivanje da Srbija treba u potpunosti da sarađuje i da preduzme sve neophodne mere da uhapsi i brzo privede pravdi počinioce nasilnih akata demonstranata kosovskih Srba protiv građana, trupa KFOR-a (Misija NATO-a na Kosovu), organa za sprovođenje zakona i medija 29. maja 2023. i nasilni napad 24. septembra 2023. na severu Kosova", istakao je Stano u pisanom odgovoru.

Ponovio je i poziv Brisela da je neophodno da Srbija u potpunosti sarađuje sa Kosovom u svim predstojećim sudskim postupcima "za one slučajeve gde su navodni počinioci na Kosovu".

Vaš browser nepodržava HTML5

Godinu dana od napada u Banjskoj: Pitanja bez odgovora i istrage u Prištini i Beogradu

U napadu u Banjskoj naoružana grupa Srba je napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić. On je pod istragom i u Beogradu i u Prištini. Radoičić se na Kosovu, sa još 44 osobe, suočava sa optužbama za terorizam.

EU je ranije pozdravila podizanje optužnice za napad u Banjskoj.