Osmani na susretu sa Makronom i Šolcom tražila liberalizaciju viza za Kosovo

Nemački kancelar Šolc, francuski predsednik Makron i predsednica Kosova Osmani u Pragu 6. oktobra 2022.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani naglasila je u četvrtak tokom susreta sa zvaničnicima Francuske i Nemačke kako je važno da se liberalizacija viza za Kosovo završi tokom češkog predsedavanja Savetom Evropske unije (EU).

Osmani se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom sastala za vreme samita EU u glavnom gradu Češke, koja predsedava Savetom Unije do 31. decembra ove godine.

Sve detalje sa samita u Pragu možete pronaći OVDE.

Iz njenog kabineta saopšteno je da je kosovska predsednica zahvalila Francuskoj i Nemačkoj na naporima da intenziviraju proces dijaloga Kosova i Srbije.

"Kosovo je zainteresovano da se dijalog zaključi što je pre moguće, uz obostrano priznanje, očuvanje teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Kosovo", kazala je kosovska predsednica.

Ona je zatražila da Francuska i Nemačka nastave podržavati članstvo Kosova u Savetu Evrope i evroatlantskim strukturama, što je, naglasila je, "neophodno da bi se garantovao trajni mir i stabilnost u regionu".

Osmani je novinarima na kraju prvog dana samita u Pragu izjavila da Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu treba biti zasnovana na Ustavi Kosova, a ne na etničkom principu niti može imati izvršna ovlašćenja.

"Stalno objašnjavamo našim partnerima koliko je važno da se ne ide dalje od ovoga, da imamo Republiku Srpsku ili slične modele, koji nisu radili i ne funkcionišu, jer stvaraju više problema nego mira ili stabilnosti", izjavila je ona.

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pragu je izjavio novinarima da će jedna od tema njegovog trilateralnog sastanka sa predsednikom Francuske i premijerom Nemačke biti i pitanje Kosova.

"Susret nikada nije lak. Isuviše imamo problema, naročito oko Kosova gde različito mislimo od drugih svetskih sila", rekao je Vučić.

tokom samita u pragu Vučić izjavio da se ne plaši onih koji mu prete zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Zajednica opština sa srpskom većinom je obaveza koju je kosovska strana preuzela dogovorom koji je 2015. godine postignut u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Zvaničnici Evropske unije (EU) ali i Sjedinjenih Američkih Država, redovno traže od prištinskih vlasti da počnu sa izradom statuta ovog tela. Ključni problem u vezi sa osnivanjem te zajednice je pitanje njenih nadležnosti.

Ustavni sud Kosova decembra 2015. godine utvrdio da principi formiranja te zajednice nisu u potpunosti usklađeni sa Ustavom. Sa druge strane, Srbija insistira da se Sporazum o Zajednici sprovede onako kako je dogovoren u Briselu, odnosno da ona ima izvršna ovlašćenja.

Pitanje formiranja te zajednice je jedan od ključnih problema u procesu dijaloga jer Srbija redovno pokreće ovo pitanje dok Kosovo odbija da počne sa primenom ovog dogovora.