Marokanski špijun u centru evropskog korupcijskog skandala 'Katargejta'

Ministar rada Katara Ali bin Samikh Al Marri sa Evom Kaili, potpredsjednicom Evropskog parlamenta tokom sastanka u Kataru 31. oktobra 2022.

U korupcijskom skandalu nazvanom "Katargejt" (Qatargate) koji je potresao Evropski parlament nakon što su četiri osobe uhapšene pod sumnjom da su primale mito, agent marokanske tajne službe pojavio se kao jedan od ključnih aktera zamršene mreže koja se proteže od Katara i Maroka do Evrope, pišu svjetski mediji.

Trag novca

Agent marokanske tajne službe, identifikovan kao Mohamed Belahrek (Belahrech), pojavio se kao jedan od ključnih aktera korupcijskog skandala Katargejt koji je uzdrmao temelje Evropskog parlamenta, napisao je Politiko (Politico) naglasivši da Belahrek nije nepoznat u evropskim špijunskim krugovima.

Belahrek je u centru zamršene mreže koja se proteže od Katara i Maroka do Italije, Poljske i Belgije, ističe briselski portal, dodajući da se Marokanac poznat pod kodnim imenom M118, sumnjiči da je posljednjih godina bio angažovan u intenzivnom lobiranju i navodnoj korupciji protiv evropskih zastupnika u Evropskom parlamentu.

Pročitajte i ovo: Brisel pogođen jednim od najvećih korupcijskih skandala

Marokanska prijestonica Rabat je sve više u centru pažnje jer se, naglašava Politiko, fokus širi dalje od uloge Katara u optužbama za korupciju evropskih zastupnika u Evropskom parlamentu, u kojima je belgijska policija u racijama, između ostalog, zaplijenila više od 1,5 miliona eura u gotovini u najmanje 20 domova i kancelarija.

Belgijska policija zaplijenila je 1,5 miliona eura u slučaju korupcije koji navodno povezuje Katar i europarlamentarku Evu Kaili

Prema pisanju italijanskih i belgijskih medija, Belahrek je jedna od poveznica između bivšeg europarlamentarca Pjera Antonija Panzerija (Piera Antonio Panzeri) s marokanskom tajnom službom DGED. Italijanski političar Panzeri je u zatvoru i suočen je s optužbama za korupciju u istrazi koja nastoji utvrditi da su Maroko i Katar "kupovali uticaj" u Evropskom parlamentu.

U marokanskim diplomatskim depešama koje su procurile 2014. i 2015., u koje je Politiko imao uvid, Panzeri je opisan kao "bliski prijatelj" i "uticajni saveznik" Maroka. Panzeri je nekoliko godina dijelio predsjedanje zajedničkim parlamentarnim odborom EU i Maroka s marokanskim ambasadorom u Varšavi Abderahimom Atmunom (Atmoun). Sada se sumnja da je Atmun primao naredbe od Belahreka, koji je "opasan čovjek", rekao je zvaničnik upoznat s istragom.

Agent marokanske tajne službe bi, prema pisanju Politika, također mogao biti ključ za razotkrivanje jedne od dugotrajnih misterija katarskog skandala: trag novca. Belgijski zahtjev za izručenje odnosi se na enigmatičnog lika povezanog s kreditnom karticom datom Panzerijevoj rodbini - koji je poznat kao "div", napisao je portal, dodajući da kruže nagađanja da bi upravo Belahrek mogao biti taj div.

Istraga o Pegasusu

Korupcijski skandal Katargejt je do sada bio fokusiran na optužbe da je Katar platio mito zastupnicima u Evropskom parlamentu kako bi ublažio stav EU o ljudskim pravima u toj zalivskoj zemlji. Novi izvještaji međutim, pokazuju da je Maroko također pokušao podmititi zastupnike u Evropskom parlamentu, piše londonski Tajms (The Times).

Prema dokumentima belgijskog tužilaštva, Maroko je pokušao podmititi zastupnike kako bi dobio informacije o istrazi Evropskog parlamenta o upotrebi špijunskog softvera Pegasus koju je marokanska obavještajna agencija navodno koristila za špijuniranje francuskog predsjednika i ministara francuske vlade.

Pročitajte i ovo: Francuski, kazahstanski i pakistanski lideri mogući ciljevi špijunskog softvera

Tvrdnje, iznesene u dokumentima belgijskog tužilaštva, ukazuju da je Maroko davao novac u zamjenu za povlaštene informacije o parlamentarnoj komisiji EU koja je osnovana u martu kako bi istražila upotrebu Pegasusa, špijunskog softvera koji se može potajno instalirati na telefon mete kako bi se pristupilo njegovom sadržaju.

U izvještaju belgijskog tužioca navodi se da su marokanske krtice u komisiji "bile više nego razborite i radile su na diskretan način, izbjegavajući da se u parlamentu pojave previše promarokanski", napisao je Tajms dodajući da Maroko nije demantovao optužbe o umiješanosti u skandal.

Pročitajte i ovo: Špijunski softveri poput 'Pegaza' kao prijetnja demokratiji

Kao krimi serija

Korupcijski skandal koji potresa Evropski parlament, u kojem su osumnjičenici pronađeni s koferima punim gotovine, podsjeća na Netfliksovu (Netflix) krimi seriju, kazao je Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Gentiloni), prenosi Rojters (Reuters).

"Ono što smo vidjeli bile su scene dostojne Netfliksa, Narkosa (Narcos)", rekao je Đentiloni u intervjuu za talijanski javni radio RAI u petak, 23. decembra.

Evropski komesar je takozvani Katargejt nazvao "sramotnim" i štetnim za ugled institucija Evropske unije, te je naglasio kako je neophodno "pustiti belgijsko pravosuđe da radi svoj posao".

Pročitajte i ovo: Blokirana imovina Eve Kaili, za Borelja slučaj navodne korupcije 'zabrinjavajući'

Ranije ovog mjeseca, dodaje Rojters, belgijske vlasti optužile su četiri osobe povezane s Evropskim parlamentom zbog optužbi da ih je domaćin Svjetskog prvenstva Katar obasipao novcem i darovima kako bi uticali na donošenje odluka.

Osumnjičenici su Pjer Antonio Panzeri, bivši talijanski socijalistički zastupnik u EU, grčka zastupnica u Evropskoj uniji i jedna pod podpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, bivši Panzerijev pomoćnik i službenik Evropskog parlamenta Frančesko Đorđi (Francesco Giorgi) i direktor talijanske nevladine organizacije Nikolo Figa Talamanka (Niccolo Figa-Talamanca).

Istražioci su u racijama od 9. do 12. decembra zaplijenili oko 1,5 miliona eura, uključujući 600.000 eura u gotovini u kućama osumnjičenih, nekoliko stotina hiljada eura u kovčegu u hotelskoj sobi u Briselu i 150.000 eura u stanu člana Evropskog parlamenta.

U zatvoru još mjesec dana

Belgijski tužioci su krajem prošle sedmice potvrdili da će bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta osumnjičena da je u centru jednog od najvećih korupcijskih skandala u Evropskoj uniji biti zadržana u zatvoru još najmanje mjesec dana, piše Asošiejtid pres (The Associated Press).

Eva Kaili je u pritvoru od 9. decembra, a tužioci je terete za korupciju, članstvo u zločinačkoj organizaciji i pranje novca. Njen partner Frančesko Đorđi, savjetnik u Evropskom parlamentu, u zatvoru je pod istim optužbama.

Pročitajte i ovo: Grčko tužilaštvo otvorilo istragu o korupciji protiv Eve Kaili

Njih dvoje su osumnjičeni da su radili s Panzerijem, Đorđijevim bivšim šefom, koji je "osumnjičen da je politički intervenisao kod članova koji rade u Evropskom parlamentu za dobrobit Katara i Maroka, uz plaćanje". Belgijski tužioci također traže izručenje Panzerijeve supruge i kćerke iz Italije, gdje su u kućnom pritvoru pod sličnim optužbama.

Kailini advokati rekli su da ne postoji opasnost od njenog bijega i zatražili su na sudu u Briselu da bude puštena pod nadzorom. Međutim, ističe AP, tužioci su u izjavi naveli da je sud "produžio preventivni pritvor za mjesec dana."

Kaili je nakon hapšenja smijenjena s dužnosti u parlamentu EU nakon što je protiv nje podignuta optužnica. Evropski parlament je također zaustavio rad na dosjeima koji uključuju Katar dok istražuje kakav je uticaj mogao imati skandal s podmićivanjem u gotovini i darovima za uticaj.

Pročitajte i ovo: Upozorenje iz Katara Evropskoj uniji

S druge strane, Katar oštro negira upletenost, napisao je AP, dodajući da Maroko također tek treba da odgovori na optužbe o umiješanosti marokanskog ambasadora u Poljskoj u veliki korupcijski skandal.