EU i Francuska kritikuju izraelskog ministra zbog izjave o izgladnjavanju Gaze

Krajnje desni izraelski ministar Bezalel Smotrič, 17. avgust 2024.

Evropska unija i Francuska osudile su u sredu krajnje desničarskog izraelskog ministra zbog sugestije da bi bilo "opravdano i moralno" izgladnjivati dva miliona stanovnika Pojasa Gaze kako bi oslobodili desetine zarobljenih talaca na palestinskoj teritoriji.

"Niko na svetu nam neće dozvoliti da izgladnjujemo dva miliona ljudi, iako bi to moglo biti opravdano i moralno da bismo oslobodili taoce", rekao je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič na konferenciji ranije ove nedelje.

Smotričeva izjava izazvala je negodovanje međunarodne zajednice i Evropska unija je saopštila da je namerno izgladnjavanje civila "ratni zločin".

"To još jednom pokazuje njegov prezir prema međunarodnom pravu i osnovnim principima čovečnosti", navodi se u saopštenju EU.

Pročitajte i ovo: Planovi izraleske krajnje desnice za Gazu bez Palestinaca

EU je navela da očekuje da će se izraelska vlada "nedvosmisleno distancirati" od reči Smotriča i pozvala da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći stanovnicima Pojasa Gaze, uključujući stotinama hiljada dece.

EU je ponovila poziv na "trenutni prekid vatre" kako bi se obezbedilo oslobađanje svih talaca i povećala raspodela pomoći širom Pojasa Gaze.

Francuska je takođe kritikovala Smotriča, izražavajući "duboku užasnutost zbog skandaloznih izjava".

Pružanje humanitarne pomoći narodu Pojasa Gaze je za Izrael "obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu" jer kontroliše sav pristup toj teritoriji, dodaje se u francuskom saopštenju.

Otkako je 7. oktobra izbio rat u Pojasu Gaze, humanitarna situacija na opkoljenoj palestinskoj teritoriji je teška, pošto je skoro svih njenih 2,4 miliona stanovnika raseljeno i nema dovoljno hrane.

Rat u Pojasu Gaze je počeo pošto su pripadnici Hamasa – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – napali Izrael 7. oktobra. U napadu je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi a oteto oko 250.

U izraelskoj vojnoj kampanja u Pojasu Gaze ubijeno je, prema ministarstvu zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, skoro 40.000 ljudi.

Izvor: AFP