Evropski izbori test za Orbana

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je pobjeda na izborima "potrebna" i predvidio da će Fides dobiti "pojačanja" iz svake evropske zemlje i da će moći da formira promirovnu evropsku koaliciju u Briselu.

Mađari 9. juna izlaze na izbore za Evropski parlament i opštinske izbore u testu snage autoritarnog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske populističke stranke Fides, koja drži vlast skoro 15 godina i koja je pred jednim od najjačih izazova dosada.

Peter Magyar, 43-godišnji advokat i nekada Orbanov saveznik, od početka ove godine stekao je sve veći broj pristalica. Na skupu od 8. juna, koji je organizirao ovaj 43-godišnji Mađar, osnivač nove stranke Respect And Freedom (Tisza), poručio je desecima hiljada pristaša da "ako to želite... Mađarska će biti zemlja pravde, časti i zakona."

"Mađarska neće biti klin, već poveznica između Istoka i Zapada", dodao je.

Orbanova stranka Fidesz nije povezana sa skupinama u Evropskom parlamentu, ali se nada da će na izborima imati koristi od porasta raspoloženja krajnje desnice diljem kontinenta. Očekuje se da će broj krajnje desnih zastupnika u Evropskom parlamentu porasti nakon glasovanja.

Pročitajte i ovo: Uspeh krajnje desnice na evropskim izborima

Magyarova stranka predstavila se kao centristička alternativa Orbanovoj vrsti neliberalnog populizma i vjerojatno će dobiti nekoliko mjesta u zakonodavnom tijelu EU-a.

Orban je naljutio mnoge čelnike u Evropskoj uniji zbog svoje autoritarne politike, protivljenja pomoći Ukrajini i bliskih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vaš browser nepodržava HTML5

Šta će se desiti ako proruski populisti ostvare uspeh na izborima za Evropski parlament?

Orban je, međutim, tvrdio da bi glasanje za njegovu opoziciju uvuklo Mađarsku direktno u rat u susjednoj Ukrajini i ubrzalo globalni oružani sukob.

Podrška Fidesu u posljednjim anketama kreće se od 44 do 48 posto. Stranka desnog centra Tisa ima 23 do 29 posto ali mnogi posmatrači kažu da pobjeda Fidesa nije osigurana s obzirom na jake pokazatelje pokreta koji je nastao prije nekoliko mjeseci.

Gabor Toka, profesor istraživanja na Centralnoevropskom univerzitetu i autor izbornog vodiča Vox Populi, rekao je za RSE da ankete možda nisu potpuno tačne i da anketari "pitaju ljude koji odgovaraju na jedan način, ali kasnije možda neće glasati u skladu s tim".

"Postoji mnogo ljudi koji u zadnji čas odlučuju za koga će glasati.Kada se politička situacija zaista mijenja iz sedmice u sedmicu, od velike je važnosti kada je tačno napravljen snimak - odnosno anketa", rekao je on.

Pročitajte i ovo: Koliko građana u članicama EU ima pravo glasa na izborima za Evropski parlament?

Izbori će također biti test za kontroverzni Ured za zaštitu suvereniteta (SZH), koji je osnovan u februaru i koji se uvukao u kampanju javnog ocrnjivanja pojedinaca i grupa i kriminaliziranja kandidata zbog optužbi za strano finansiranje i uticaj.

"Ova agencija je stvorena kako bi spriječila neugodna iznenađenja za Orbana na predstojećim izborima", kaže za RSE Kim Lane Scheppele, profesor s Prinstona i stručnjak za autoritarne režime i mađarsku politiku i pravo.

Orban je rekao da je pobjeda na izborima "potrebna" i predvidio da će Fides dobiti "pojačanja" iz svake evropske zemlje i da će moći da formira promirovnu evropsku koaliciju u Briselu.

On je također komentirao predsjedničke izbore u SAD-u, rekavši da će Amerikanci u novembru imati "šansu da izaberu predsjednika za mir", misleći na pretpostavljenog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Pristalice Petera Magyara učestvuju na skupu uoči izbora za Evropski parlament u Budimpešti 8. juna.

Orban, koji je više puta ponavljao da Ukrajina ne može pobijediti, rekao je da rat "nema rješenja na bojnom polju" i ponovio svoj poziv na pregovore o okončanju invazije punog razmjera koju je Rusija pokrenula 2022. godine.

Magyar, dugogodišnji politički insajder u stranci Fidesz, radio je u Ministarstvu vanjskih poslova iu stalnom predstavništvu Mađarske pri EU. Do 2023. godine bio je oženjen Judit Vargom, istaknutom članicom Fidesa i bivšom ministricom pravde.

Pažnju je privukao u februaru kada se njegova bivša supruga uplela u slučaj u kojem je muškarac pomilovan nakon što je proglašen krivim da je saučesnik u slučaju koji se odnosi na seksualno zlostavljanje dece.

Skandal je odnio političke karijere predsjednice Katalin Novak i Varge, koja je objavila da se povlači iz političkog života.

Pročitajte i ovo: Istraživanja daju prednost Orbanu na izborima za EP, opozicionar Mađar bori se za podršku

Magyar je početkom maja rekao pristalicama da dolaze promjene u zemlji koje sadašnji lideri neće moći spriječiti.

"Promjene se mogu zaustaviti na nekoliko dana, nekoliko sedmica, ali niko u istoriji to nikada nije zaustavio, a ne mogu ni oni", rekao je Magyar 4. maja.

Uz izvještaje Mađarske službe RSE, AP-a i Reutersa