EU uvodi dodatne sankcije Iranu zbog snabdijevanja Rusije balističkim raketama

Avion kompanije IranAir stiže na londonski aerodrom Hitrou (foto arhiv)

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobrili su u ponedjeljak nove sankcije Iranu zbog snabdijevanja Rusije balističkim raketama.

Sankcije su usmjerene na kompanije i pojedince za koje se smatra da su umiješani u transfer oružja u Rusiju, uključujući glavnog avioprevoznika Iran Air, te aviokompanije Saha Airlines i Mahan Air.

Među sankcionisanim osobama su zamjenik ministra odbrane Irana, te istaknuti zvaničnici elitne jedinice Kuds koja je zadužena za spoljne operacije Irana, Centralnog štaba Iranske islamske revolucionarne garde (IRGC), Svemirske divizije vazduhoplovnih snaga IRGC-a, kao i direktori kompanija Iran Aircraft Manufacturing Industries (HESA) i Aerospace Industries Organization (AIO) koje su od ranije na listi sankcija Evropske unije.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka optužile su Iran da je prije više od mjesec dana poslao balističke rakete i ostalu srodnu tehnologiju Rusiji da koristi u ratu protiv Ukrajine.

"Današnja odredba uključuje pojedince i subjekte odgovorne za razvoj i transfer bespilotnih letjelica, projektila i srodne tehnologije Rusiji kao podršku njenom agresorskom ratu protiv Ukrajine, te oružanim grupama i entitetima koji potkopavaju mir i bezbjednost na Bliskom istoku i na području Crvenog mora", navodi se u saopštenju.

Oni koji su na listi sankcija EU podliježu zamrzavanju imovine i zabrani putovanja u Uniju. Dodatno, zabranjuje se direktno ili indirektno pružanje sredstava ili ekonomskih resursa osobama na listi.

Iran Air ima direktne letove za nekoliko evropskih gradova, uključujući Frankfurt, Hamburg, Keln, Pariz i Milano.

Nove sankcije Unije uslijedile su nakon nakon što je nedavno portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano rekao za Radio Slobodna Evropa da je "optimističan" u pogledu odnosa EU sa Iranom.

Stano je naglasio da su odnosi Brisela i Teherana "već duže vrijeme na najnižem nivou", te je napomenuo da je posljednji razlog tome iranska podrška Rusiji u invaziji na Ukrajinu i to zbog isporuke dronova i raketa.

Prema riječima Stana, domaća represija u Iranu, proizvoljno pritvaranje građana EU i obogaćivanje uranijuma su drugi faktori koji su doveli do toga da odnosi Irana i Unije postanu "komplikovani" i "osjetljivi".

Iranski projektil Fath-360 navodno u ruskim rukama