Srbija se nije usaglasila sa sankcijama EU protiv Irana

Od zemalja kandidata za punopravno članstvo u EU se očekuje da progresivno usklade njihove spoljne politike sa politikama EU.

Srbija je jedina zemlja iz Zapadnog Balkana koja se nije usaglasila sa odlukom Evropske unije (EU) o uvođenu novih sankcija protiv Irana.

Ovo je potvrđeno iz saopštenja koje je izdao visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borrell (Žozep Borelj) gde je on naglasio da su se sa odlukom EU usaglasile zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina, Republika Moldavija i Bosna i Hercegovina, kao i Island, Lihtenštajn i Norveška koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

"Ove zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta o sprovođenju. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u Borrellovom saopštenju.

Evropska unija je 20. februara zamrznula imovinu i objavila je viznu zabranu iranskom ministru obrazovanja Jusufu Nuriju i ministru kulture Muhamedu Mehdiju Esmailiju u sklopu petog kruga sankcija Iranu.

Prema podacima objavljenim u Službenom glasniku EU, nove mere usmerene su protiv 32 pojedinca i dve firme, poslanika, zvaničnika pravosuđa i zatvorskih službi optuženih za umešanost u represalije protiv demonstranata.

Pročitajte i ovo: EU uvela nove sankcije zvaničnicima Irana

Srbija je zemlja kandidat koja se smatrala liderom u regionu u procesu prisutpnih pregovora. Međutim, zemlja nije učinila niti jedan korak u ovom pravcu u prethodnoj godini, jer odbija da uvede sankcije protiv Rusije u svetlu agresije na Ukrajinu.

EU je uvela deset paketa sankcija protiv Rusije, a Srbija se nije usaglasila ni sa jednom odlukom. Sve ostale zemlje regiona se redovno usklađuju sa evropskom politkom sankcija protiv Rusije.

Pročitajte i ovo: Srbija se nije usaglasila sa desetim paketom sankcija protiv Rusije

Stopa usklađenosti Srbije sa evropskom zajedničkom spoljnom politikom je zbog toga "značajno smanjena" što je potvrđeno i u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

Od zemalja kandidata za punopravno članstvo u EU se očekuje da progresivno usklade njihove spoljne politike sa politikama EU.