U EU hoteli i prevoznici strahuju od favorizovanja posrednika na Googleu

Google

Evropska unija mora da obaveže Google da u prilagodbi poslovanja novim propisima uvaži i interese avioprevoznika, hotela i maloprodajnih kompanija kako bi se spriječilo favorizovanje velikih posrednika, upozoril0 je više udruženja.

Novi propisi EU mogli bi da negativno utiču na poslovanje sektora putovanja, ugostiteljstva i maloprodaje, upozorila su u martu udruženja Airlines for Europe, Hotrec, European Hotel Forum, EuroCommerce, Ecommerce Europe i Independent Retail Europe, piše Reuters.

Zakon o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije reguliše poslovanje tehnoloških divova, uključujući Google, kako bi se njihovim korisnicima obezbijedila mogućnost izbora, a kompanijama ganatuje ravnopravno tržišno takmičenje.

Hoteli, avioprevoznici i maloprodajne kompanije upozoravaju, pak, da bi propisi mogli da naškode njihovim prihodima, prema zajedničkom pismu komesarki EU za tržišno takmičenje Margrethe Vestager i komesaru za unutrašnje tržište EU Thierryju Bretonu od 22. maja.

"Naše kompanije ozbiljno strahuju da bi rješenja i zahtjevi o provedbi DMA koji su trenutno na stolu samo produbili diskriminaciju", napisali su.

"Početna opažanja signalizuju da bi se prihodi kompanija od direktne prodaje mogli ozbiljno smanjiti pod uticajem izmjena budući da bi se moćnim internet posrednicima obezbjedio povlašteni tretman i time ojačala njihova pozicija", objasnila su udruženja.

Komisija trenutno provjerava moguće Googleovo kršenje evropskih propisa.

Google je u martu objavio da promjene u rezultatima pretraživanja donose veći promet velikim posrednicima, na račun hotela, avioprevoznika i restoranima. Kompanija za sada nije komentirsala primjedbe grupe udruženja.

"Brine nas što je istraga o mogućem nepoštovanju propisa EU ograničena na ravnopravan i nediskriminatoran odnos prema kompanijama i što ne uzima u obzir evropske firme koje na Googleu nude i svoje usluge", objasnila su udruženja.