EU podržala sa 6,4 miliona eura projekat upravljanja granicama i migracijama u BiH

Od 2017. godine, broj migranata koji prolaze kroz BiH povećao se 1,6 puta, navodi se u saopštenju IOM-a

Evropska unija (EU) najavila je početak projekta kojim će osigurati dodatnih 6,4 miliona eura za jačanje upravljanja granicama i migracijama u Bosni i Hercegovini.

Odluka je donesena, kako navode, zbog značajnog porasta broja dolazaka u BiH posljednjih godina, koje su opteretile sposobnost zemlje da se efikasno nosi sa migracijskim tokovima i upravljanjem granicom.

"Od 2017. godine, broj migranata koji prolaze kroz BiH povećao se 1,6 puta, uz kontinuirani porast u 2022. i 2023. Ova realnost naglašava hitnu potrebu za poboljšanim strategijama upravljanja kako bi se odgovorilo na izazove s kojima se BiH suočava", navodi se u saopštenju Međunarodne organizacije za migrante (IOM).

U Bosni i Hercegovini je u prošloj godini došlo do porasta broja migranata, a najviše ih je iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana i Maroka.

Migranti u BiH ulaze na istočnoj granici sa Srbijom ili preko granice sa Crnom Gorom.

Pročitajte i ovo: U BiH uhapšeno devet osumnjičenih za krijumčarenje migranata

Iako IOM bilježi da se od 2018. ulažu napori kako bi se poboljšao kapacitet za upravljanje granicama i migracijama, i dalje postoje izazovi zbog ograničenih tehničkih kapaciteta i saradnje među različitim agencijama i organizacijama.

Cilj projekta je da se poboljša upravljanje granicama i ojačaju kapaciteti za učinkovito sprovođenje migracijskih politika u skladu sa standardima u oblasti ljudskih prava.

IOM će sprovoditi ovaj projekat u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH.

Projekat će, kako se ističe u saopštenju 14. februara, biti usklađen s Akcionim planom EU za Zapadni Balkan i relevantnim strategijama u BiH.