EU otkriva nove dogovore u planu za izazov kineskom Pojasu i putu

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obraća se na forumu EU Global Gateway 25. oktobra u Briselu.

Piše: Reid Standish

Evropska unija (EU) je najavila mnoštvo multumilionskih dogovora na forumu za program Global Gateway, što je novi plan za infrastrukturno partnerstvo koje se posmatra kao alternativa kineskoj inicijativi Pojas i put.

Prvi forum Global Gateway počeo je u Briselu 25. oktobra i na njemu je učestvovalo 90 visokih predstavnika vlade iz više od 20 država, uključujući 40 lidera i ministara uglavnom širom Globalnog juga, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

EU blok od 27 država najavio je da Global Gateway već ima 66 milijardi eura u dogovorima na samom otvaranju samita. U nastavku su sklopljeni dodatni sporazumi u vrijednosti od tri milijarde eura među vladama širom Evrope, Azije i Afrike. Projekti oko kojih su sklopljeni ugovori povezani su sa ključnim sirovinama, mineralima, zelenom energijom i saobraćajnim koridorima.

U uvodnom govoru šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen se obavezala da će tragati za visokokvalitetnim investicijama, rekavši da je Global Gateway "bolji izbor" a finansiranje i izgradnju čiste infrastrukture.

"Global Gateway daje državama izbor, i to bolji izbor", rekla je dodajući da druge investicione opcije često dolaze po "visokoj cijeni" po okoliš, radnike, prava i suverenitet.

Pokrenut krajem 2021. i predvođen Ursulom von der Leyen, Global Gateway je namijenio 300 milijardi eura u pokušaju da pojednostavi investicionu i razvojnu saradnju EU širom svijeta. Zvaničnici navode da će program stavljati prioritet na projekte fokusirane na obnovljivu energiju, digitalnu tranziciju i samoodrživost dok Brisel traži način da od država članica i privatnog sektora pokrene investicije.

EU zvaničnici su izbjegavali da javno opisuju Global Gateway kao alernativu Pojasu i putu, ali samit u Briselu se desio sedmicu nakon što su se u Kini okupili predstavnici više od 130 država na obilježavanju 10-te godišnjice inicijatice Pojas i put.

Pojas i put je globalni investicijski plan vrijedan hiljadu milijardi dolara, a čini se da EU daje prioritet elementima kao što su transparentnost i ekološka održivost koji su bili stalne tačke kritike za pekinški Pojas i put.

Govoreći za RSE, EU diplomate su izrazile prećutnu podršku za Global Gateway, ali su izrazili zabrinutost da se program suočio s preprekama zbog sukobljenih stavova među evropskim vladama i raznim agencijama EU o tome kako podržati program, kao i sumnje oko toga može li Brisel da učini da ponude budu privlačnije partnerskim zemljama od onoga što nudi Kina.

Most u sklopu projekta autoceste u Crnoj Gori sjeverno od Podgorice koji su izgradile kineske kompanije, a finansirale kinesko-državnim kreditom. Poduhvat je koštao milijardu dolara i doveo je balkansku zemlju u dužničku krizu 2021.

"Global Gateway je poput mnogih drugih inicijativa EU, dobra ideja, ali se u konačnici radi o 'prepakovanju' starog i, kao i uvijek, komplikovanju, jer imamo 10-ak različitih portfelja umjesto samo jednog velikog lonca za novac", rekao je za RSE EU diplomata koji je želio da ostane anoniman u razgovoru sa medijima.

Diplomata je dodao da je "naravno" Global Gateway "konkurencija BRI, ali to ne govorimo naglas" jer se onda ograničava privlačnost zemalja partnera da sklope ugovore s programom pošto može izgledati da saradnja dolazi s "obavezama u prilogu".

Novi dogovori, interna pitanja

Na samitu u Briselu, Von der Leyen je uobličavala Global Gateway kao održiv način da se izgrađuje infrastruktura dugoročno govoreći da "nijedna zemlja ne treba da se suoči sa situacijom u kojoj je jedina opcija za finansiranje bazične infrastrukture - prodavanje svoje budućnosti".

EU zvaničnici predstavili su niz novih sporazuma koji uključuju ugovore o ključnim sirovinama s Demokratskom Republikom Kongo i Zambijom, kao i saradnju na čistoj energiji s Bangladešom, Zelenortskim otočjem, Namibijom, Filipinima, Tanzanijom i Vijetnamom.

Na samitu je dodijeljen grant Moldaviji u vijednosti od 12 miliona eura za izgradnju nove željeznice, novi sporazum sa Turkmenistanom koji podržava njegov pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i 30 miliona eura investicije za napredno obrazovanje i obuku u Tadžikistanu. Ministar inostranih poslova Tadžikistana Sirojdin Muhridin takođe je vodio delegaciju u Brisel koja je promovisala sektor hidroenergetike investitorima kao dio šire tranzicije ka zelenoj energiji za regiju.

Drugi manji ugovori potpisani su s Jermenijom za ulaganje 10 miliona eura u obrazovanje i s Gruzijom u obliku bespovratne pomoći od 16 miliona eura za poboljšanje sigurnosti duž autoceste istok-zapad u zemlji, koja čini okosnicu ambicija povezivanja Tbilisija duž Crnog mora i većinom su je izgradile kineske građevinske kompanije.

Ovaj niz poslova označio je značajan početak za Global Gateway, rekao je drugi diplomata EU za RSE.

"Koncept je uistinu nešto što EU može ponuditi globalnoj areni", istaknuo je diplomata, dodajući da se program treba više fokusirati na to da bude "vidljiviji".

"Mi smo najveći donator za razvojnu kooperaciju na svijetu, ali ko je upoznat sa tim?", napomenuo je diplomata.

'Čudna zvijerka'

Drugi EU diplomata je izrazio zabrinutost zbog navodne niske političke reprezentacije na Global Gateway samitu.

Lideri država iz Jermenije, Namibije, Mauritanije, Senegala i Somalije bili su prisutni na događaju, zajedno s premijerima iz Albanije, Bangladeša, Zelenortskih ostrva, Demokratske Republike Kongo, Egipta, Gruzije, Moldavije, Maroka, Ruande i Srbije.

Međutim, mnoge zemlje EU nisu poslale svoje najviše zvaničnike na skup, Njemačku je predstavljao sekretar za klimu, Dansku i Francusku sekretari za razvoj, a Veliku Britaniju ministar razvoja. Italija, međutim, nije poslala svoje predstavnike.

"Global Gateway je čudna zvjerka", rekao je diplomata. "Njegove namjere su ozbiljne i za pohvalu, ali pogledajte listu prisutnih i biće vam jasno. Dosta lidera izvan EU, ali jedva iko sa naše strane."

EU alternativa?

Hoće li Global Gateway moći da se izbori za dovoljno interne podrške za postizanje opipljivih rezultata na terenu biće ključno za njegov uspjeh, rekla je za RSE Andreea Brinza, suosnivačica Rumunskog instituta za proučavanje Azije i Pacifika.

"Za sada je Global Gateway samo slogan", rekla je. "To je brend koji vrlo dobro zaokružuje narativ EU za razvoj, nažalost, još nema sadržaj."

Kineski BRI posljednjih godina se suočio sa skandalima i odbijanjem zbog ekološke štete, opsežnog zaduživanja i ugovornih sporova.

Studija koju je proveo AidData Lab na koledžu William and Mary u Virginiji otkrila je da je 35 posto BRI projekata patilo od korupcijskih skandala, kršenja prava radnika, rizika za okoliš i javnih protesta.

Svjetski lideri, uključujući kineskog Si Đinpinga (drugi desno) i ruskog Vladimira Putina (drugi lijevo), mašu za grupnu fotografiju na trećem Forumu inicijative Pojas i put u Pekingu 18. oktobar 2023.

Ali, BRI je takođe dosad stvarao ciljane ponude na naizgled privlačan način za vlade, uprkos svojim kontroverzama. Takođe je profitirao od brze provedbe zbog uloge kineskih državnih kompanija i kreditora koji prate uputstva vođstva Komunističke partije.

Romana Vlahutin, ugledna saradnica u German Marshall Fundu i bivša specijalna izaslanica EU za povezanost, rekla je za RSE da Global Gateway trenutno nema "jasnu stratešku viziju o tome kako će doprinijeti stvaranju novih diverzifikovanih i otpornih vrijednosnih lanaca."

Dodala je da je jedna od najvećih prepreka s kojom se ovaj poduhvat suočava, generalno to kako potaknuti privatna tržišta širom bloka i Zapada da ulažu u vrste projekata koji bi mogli imati transformativni efekat.

"Od ključne je važnosti da zemlje imaju mogućnost da odlučuju šta je za njih najbolje", rekao je Vlahutin. "Ako na tržištu postoje samo kineske ponude, to znači da nema izbora. To se mora promijeniti."