Šefica Evropske komisije naredne nedelje u poseti Zapadnom Balkanu

Ursula von der Leyen, oktobar 2024.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) naredne nedelje ide na razgovore sa liderima država Zapadnog Balkana, najavljeno je iz ove institucije.

Prema zvaničnom kalendaru ona će u periodu između 23. i 26. oktobra posetiti Albaniju, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i na kraju zapadnobalkanske turneje Crnu Goru.

Prema zvaničnicima EK, poseta će biti potvrda posvećenosti Evropske komisije zemljama regiona.

Ovo će takođe biti prilika da Fon der Lajen promoviše Plan rasta, najveći paket Evropske unije (EU) do sada za region.

Radi se o finansijskom paketu od 6 milijardi eura koji će se zemljama regiona raspodeliti shodno broju stanovnika i domaćem bruto proizvodu. Zemlje će iz ovog paketa dobiti jedan deo u obliku grantova, odnosno bespovratne pomoći i drugi deo u obliku povoljnih kredita.

EK bi trebalo da pre posete predsednice ove institucije i formalno usvoji reformske agende za pet zemalja Zapadnog Balkana.

Jedino je Bosna i Hercegovina izuzeta jer Briselu nije dostavila kompletnu reformsku agendu ali je EK dala vremena zemlji da upotpuni ovaj dokument.

Premijeri šest država Zapadnog Balkana su na samitu Berlinskog procesa 14. oktobra potpisali novi akcioni plan za jedinstveno regionalno tržište, kao sastavni dio Plana rasta Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan.

Vaš browser nepodržava HTML5

Novi sporazumi i planovi Berlinskog procesa za povezivanje Zapadnog Balkana

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je nakon skupa da bi države Zapadnog Balkana prvi novac iz Plana rasta trebalo da dobiju do kraja godine.

"Pet od šest reformskih agendi biće usvojeno ove sedmice i to znači da isplata šest milijardi evra Plana rasta može da počne prije kraja godine", rekla je ona u Berlinu, na konferenciji za novinare nakon samita.

Von der Leyen je istakla da je Plan rasta most između zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvenog tržišta EU.