Prekretnica u Brexitu

Theresa May i Jean-Claude Juncker

Jutarnja "drama" u Briselu, u kojoj su glavne uloge imali britanska premijerka i šef Evropske komisije, okončana je dogovorom postignutim dan prije postavljenog roka Evropske unije (EU).

Theresa May (Tereza Mej) u posljednjim je minutama, kako prenosi BBC, pregovore o Brexitu (Bregzit) prenijela u sljedeću fazu.

Želimo izgraditi duboko i posebno partnerstvo sa EU dok implementiramo odluku britanskog naroda da Uniju napustimo do kraja 2019. godine, izjavila je premijerka Velike Britanije.

"Dogovor koji smo postigli garantovaće prava više od tri miliona građana EU koji žive u Velikoj Britaniji, kao i miliona građana Velike Britanije koji žive u EU. Građani Unije u Velikoj Britaniji imaće prava garantovana britanskim zakonima i nastaviće da žive kao ranije. Kao što sam kazala u Firenci, mi smo zemlja koja poštuje svoje obaveze", rekla je May.

"Nakon teških pregovora, došli smo do sporazuma koji će zadovoljiti britanske poreske obveznike. To znači da ćemo u budućnosti više investirati u naše domaće prioritete kao što su stambeno zbrinjavanje i škole. Kada je u pitanju Sjeverna Irska, garantujemo da neće biti stroge granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, koja je članica EU", dodala je britanska premijerka.

Theresa May je postigla ono što je željela - zeleno svjetlo za nastavak pregovora o Brexitu, prenosi BBC, jer da nije - bila bi u velikim političkim problemima.

U isto vrijeme, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker (Žan-Klod Junker) je pozdravio napredak u pregovorima o Brexitu i rekao da će preporučiti proširenje pregovora na buduće odnose i trgovinu.

"Na osnovu mandata koje mi je dalo Evropsko vijeće, Komisija je formalno odlučila da poruči Evropskom vijeću da je u ovom trenutku napravljen značajan napredak prema striktnim terminima razlaza. Odluka o značajnom napretku biće u rukama 27 šefova država i vlada. Uvjeren sam i nadam se da će nam dozvoliti da krenemo u sljedeću fazu pregovora", rekao je Juncker.

Zastava Velike Britanije i EU, London

Agencija AFP prenosi da se u sporazumu koji su Brisel i London danas potpisali, navodi da "Velika Britanija potvrđuje svoje obećanje da izbjegne bilo kakvu strogu granicu, uključujući bilo kakvu fizičku infrastrukturu ili provjere i kontrole granice", prenosi AFP.

"Velika Britanija nastavlja da poštuje i podržava položaj Sjeverne Irske kao sastavnog dijela Ujedinjenog Kraljevstva", navodi se u tekstu Sporazuma.

Nakon postignutog Sporazuma oglasila se i predsjednica sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlen Foster (Arlene), kazavši da vidi promjene koje znače da nema "crvene linije prema Irskom moru".

"Imamo jasnu potvrdu da cijela Velika Britanija napušta EU, zajedničko tržište i carinsku uniju, što je veoma bitno, kao što je važno da je zaštićen integritet Velike Britanije", istakla je Foster.

Ministar spoljnih poslova Irske Simon Coveney (Sajmon Koveni) u kratkoj izjavi je kazao da je najnoviji dogovor "vrlo dobar ishod za sve na Irskom ostrvu".

Po postizanju sporazuma Therese May i Jean-Claude Junckera, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk potvrdio je da je EU spremna da počne pregovore o periodu tranzicije sa Velikom Britanijom nakon Brexita.

Previše vremena potrošeno je na pregovore o otvorenim pitanjima građana, zakonu o razvodu i irskoj granici.

"Najteži izazov je još uvijek pred nama. Spremni smo da započnemo pripreme za blisko trgovinsko partnerstvo Britanije i EU, ali i za saradnju u borbi protiv terorizma i međunarodnog kriminala, kao i na polju bezbjednosti, odbrane i spoljne politike", rekao je Tusk.

Velika Britanija će tokom perioda tranzicije morati da poštuje zakone EU, kao i svoje finansijske obaveze i nadzor pravosuđa, riječi su Donalda Tuska.