Borrell u Kijevu: EU priprema dugoročne sigurnosne obaveze za Ukrajinu

Josep Borrell u Kijevu: Pripremamo dugoročne sigurnosne obaveze za Ukrajinu (1. oktobra 2023.)

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell sastao se 1. oktobra u Kijevu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Rustemom Umerovom, rekavši nakon toga da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećavši stalnu potporu Bruxellesa.

"Ukrajini su potrebna dodatna sredstva i to brzo", rekao je Borrell na mreži X. Istakao je da je razgovarao o "kontinuiranoj vojnoj pomoći EU" tokom svog prvog sastanka s ministrom Umerovom.

"Pripremamo dugoročne sigurnosne obaveze za Ukrajinu", rekao je Borrell.

Agresija na Ukrajinu "popraćena je masovnim hibridnim napadima, s propagandom, zloćudnom informacijskom manipulacijom i kibernetičkim napadima", dodao je, rekavši da EU nastavlja podržavati Ukrajinu u odbrani od dezinformacija ruskog predsjednika, Vladimira Putina.

Umerov, koji je u septembru preuzeo dužnost ministra odbrane, naveo je na mreži X da je zahvalan na "kontinuiranoj potpori" EU i da je sastanak "početna tačka za odličnu suradnju".

Kazao je da su razgovarali i o artiljeriji, municiji, protuzračnoj odbrani, elektroničkom ratovanju i dugoročnim programima pomoći, obuci i lokalizaciji odbrambene industrije u Ukrajini.

Umerov je također zahvalio američkom ministru odbrane Lloydu Austinu, rekavši da je s njim 1. oktobra imao telefonski razgovor u kojem su razgovarali o daljnjoj vojnoj pomoći Sjedinjenih Država.

"Ministar Austin uvjerio me da će se američka podrška Ukrajini nastaviti i da će ukrajinski ratnici i dalje imati snažnu potporu na bojnom polju", rekao je Umerov.

Poziv je uslijedio dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden potpisao u subotu, 30. septembra prije ponoći nacrt Zakona o privremenom financiranju, čime je izbjegnuta financijska blokada rada savezne administracije. Ovim zakonskim rješenjem nije obuhvaćena pomoć Ukrajini.

čitajte U SAD izbegnuta finansijska blokada rada savezne administracije

Postoji široka dvostranačka podrška nastavku financiranja Ukrajine, ali sve veći broj republikanskih zastupnika Zastupničkog doma protivi se takvim naporima, a pitanje novog zahtjeva Bijele kuće za 24 milijarde dolara je ključna tačka republikanskog protivljenja u pregovorima oko financiranja vlade.

Od ruske invazije punog opsega u februaru 2022., Kongres SAD-a je Ukrajini odobrio oko 113 milijardi dolara oružja, opreme, humanitarne pomoći i ekonomske pomoći.

U saopćenju koje prati njegov potpis na zakon, Biden je rekao kako "očekuje" od predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja da "održi svoju predanost narodu Ukrajine i osigura prolaz potpore potrebne za pomoć Ukrajini u ovom kritičnom trenutku".

McCarthy je u intervjuu za američku televizijsku kuću CBS rekao da će se "pobrinuti da oružje bude dostavljeno Ukrajini", ali to će biti samo u skladu sa zakonodavstvom koje se bavi južnom granicom SAD-a.

Čelnici demokrata i republikanaca u Senatu također su signalizirali da će se sljedećih sedmica pitanje novog paketa pomoći Ukrajini ponovno razmotriti.

"Podržavamo napore Ukrajine da odbrani svoj suverenitet od Putinove agresije i pridružujemo se snažnoj dvostranačkoj većini naših kolega u ovom bitnom poslu", rekli su u saopćenju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.