Moskva koristi hranu kao oružje, tvrdi Borrell

Josep Borrell

Podaci o trgovini ne potvrđuju izjave Rusije da se iz sporazuma o žitu povukla jer nije ispunjen deo koji se tiče olakšavanja izvoza njenog poljoprivrednog proizvoda, izjavio je u sredu visoki predstavnik Evropsku uniju za spoljnu i bezbednosnu politiku, Josep Borrell.

On u autorskom tekstu za list Politika navodi da Moskva "hranu koristi kao oružje" i na Zapad prebacuje krivicu za svoj izlazak iz sporazuma o crnomorskoj ruti zbog koga Svetski program za hranu mora da nabavlja žito drugde i po višim cenama u vreme kada se svet suočava sa prehrambenom krizom.

"Rusija je dobila značajne koristi od Memoranduma o razumevanju sa UN o izvozu đubriva koji je dogovorila paralelno. Nasuprot lažima koje širi Rusija, EU je zaista osigurala da njene sankcije nemaju uticaja na globalnu bezbednost hrane. Ne postoje sankcije na ruski izvoz hrane i đubriva u treće zemlje", rekao je on.

Borrell dodaje će promenljivost cene hrane trajati sve dok Kremlj podvrgava globalno snabdevanje hranom namernom stresu pogoršavajući globalnu krizu troškova života i navodi da će EU kao odgovor na neodgovorne postupke delovati u tri pravca.

"Prvo, nastavićemo da podržavamo neumorne napore UN i Turke da obnove Crnomorsku inicijativu za žito. Drugo nastavljamo da jačamo naše koridore solidarnosti kao alternativne rute za ukrajinski poljoprivredni izvoz. Treće, povećali smo našu finansijsku podršku zemljama i ljudima kojima je to najpotrebnije", rekao je on.

Istakao je i da sada Rusija prilazi ranjivim zemljama, posebno u Africi sa bilateralnim ponudama ograničenih isporuka žitarica, pretvarajući se da rešava problem koji je sama stvorila te pozvao međunarodnu zajednicu da pojača pomoć.