Borrell pita članice EU o mogućim sankcijama nekim izraelskim ministrima

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj , 11. jul 2024.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je u četvrtak da je započeo proces postavljanja pitanja članicama Unije da li žele da uvedu sankcije "nekim izraelskim ministrima".

"Pokrenuo sam proceduru da pitam države članice da li smatraju prikladnim da na našu listu sankcija uvrste neke izraelske ministri koji šalju neprihvatljive poruke mržnje prema Palestincima i predlažu stvari koje su očigledno protiv međunarodnog prava", rekao je Borelj novinarima uoči sastanka ministara spojnih poslova EU u Briselu.

Borelj nije naveo imena izraelskih ministara protiv kojih bi mogle biti uveden sankcije.

Evropska unija je početkom avgusta kritikovala krajnje desničarskog izraelskog ministra Bezalel Smotrič zbog sugestije da bi bilo "opravdano i moralno" izgladnjivati dva miliona stanovnika Pojasa Gaze kako bi oslobodili desetine zarobljenih talaca na palestinskoj teritoriji. EU je saopštila da je namerno izgladnjivanje civila "ratni zločin".

Pročitajte i ovo: EU i Francuska kritikuju izraelskog ministra zbog izjave o izgladnjavanju Gaze

Na sastanku ministara spoljnih poslova EU u četvrtak u Briselu razgovaraće se o ratovima u Ukrajini i Pojasu Gaze, kao i o spornim predsedničkim izborima u Venecueli.

Sastanak je neformalan, što znači da se ne očekuje da ministri donose zvanične odluke.

Skup je prvobitno trebalo da bude održan u Budimpešti, ali su ga ministri premestili u Brisel u iz protesta zbog sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom početkom jula.

Diskusija o rusko-ukrajinskom ratu sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom je prva tačka dnevnog reda.

Ministri će zatim ručati sa turskim ministrom inostranih poslova Hakanom Fidanom kako bi razgovarali o odnosima EU i Turske i "globalnim pitanjima od zajedničkog interesa", navodi se u saopštenju diplomatske službe EU.

Razgovaraće se i pokušajima postizanja dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju taoca koje je palestinska grupa Hamasa – koju SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – uzela u napadu na Izrael 7. oktobra. Od tada je u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze ubijeno više od 40.000 ljudi, navode zdravstvene vlasti te teritorije pod kontrolom Hamasa.

Ministri spoljnih poslova članica EU će razgovarati o političkoj krizi koja je zahvatila Venecuelu posle predsedničkih izbora 28. jula. Vrhovni sud Venecuele je prošle nedelje presudio da je sadašnji predsednik Nikolas Maduro (NIcolas) ponovo izabran, dok više zemalja Južne Amerike kao i SAD navode da su ti rezultati lažni i pobednikom izbora smatraju opozicionog kandidata Edmunda Gonzaleza.