Eksobar sa Lajčakom dolazi u Prištinu i Beograd

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Garbiel Escobar) pridružiće se specijalnom predstavniku Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslavu Lajčaku tokom posete Prištini i Beogradu od 30. januara do 4. februara, potvrdila je kancelarija Stejt separtmenta za Evropu i Evroaziju.

Kako je navedeno cilj njihove posete je da podstaknu lidere u Prištini i Beogradu da normalizuju odnose kroz dijalog koji vodi EU i da sprovode reforme na putu ka EU integracijama.


Američka ambasada u Beogradu je navela da će poseta Eskobara uključivati sastanke sa vladinim zvaničnicima i poslovnim ljudima, civilnim društvom i članovima različitih političkih grupa u Srbiji.

“Evropa će biti sigurnija, prosperitetnija i ujedinjenija sa napretkom na Zapadnom Balkanu”, navela je na Tviteru ambsada SAD u Beogradu.


Miroslav Lajčak je poslednji put posetio Kosovo i Srbiju u novembru prošle godine.

RSE je 19. janaura objavio saznanja iz nezvaničnih izvora da će Lajčak i Eskobar najverovatnije početkom februara posetiti Beograd i Prištinu.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) potvrdio je 25. januara da će njegov specijalni predstavnik za dijalog, Miroslav Lajčak naredne nedelje posetiti Prištinu i Beograd zajedno sa američkim izaslanikom za Balkan, Gabrielom Escobarom (Eskobar).

Šef evropske diplomatije je tada ocenio da je za zastoj u procesu pregovora, odgovorna zvanična Priština.

Od kada je Aljbin (Albin) Kurti na čelu kosovske vlade i vodi dijalog u ime Kosova, održana su dva susreta na najvišem političkom nivou. U oba navrata je potvrđeno da su strane udaljene u stajalištima.

EU je uvek naglašavala da će organizovati novi susret između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera jedino kada strane pokažu spremnost da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana.

Beograd i Priština vode dijalog o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Evropske unije, koji treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a Beograd ne priznaje državnost svoje bivše južne pokrajine.