Eskobar: Jednostrani potezi u odnosu Srbije i Kosova imaće posledice

Gabriel Escobar tokom konferencije za novinare u Beogradu, februar 2022.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) izjavio je "da ne može biti jednostranih poteza" kada je reč o odnosima Srbije i Kosova, te i da će takvi potezi "imati posledice".

On je to rekao povodom odluke Centralne banke Kosova (CBK) da od 1. februara evro bude jedina valuta za plaćanje i platni promet na Kosovu, što u praksi znači ukidanje srpskog dinara.

"Mi smo spremni da pomognemo u rešavanju problema, ali Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i poštuju postojeće dogovore", rekao je Eskobar za agenciju Tanjug 13. februara.

Naglasio je da SAD u potpunosti podržava dijalog o normalizaciji odnosa pod okriljem Evropske unije (EU), da ulaže sve napore da se on nastavi, kao i da je dijalog jedini kanal za rešavanje "bilateralnih pitanja".

Prema njegovim rečima, mnoga od tih pitanja mogla bi da se reše uspostavljanjem zajednice opština sa srpskom većinom.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost koju Srbija odbija da prihvati.

Prošle godine Srbija i Kosovo prihvatili su sporazum o normalizaciji odnosa na predlog Evropske unije i Aneks dokument za njegovu implementaciju.

Taj sporazum, između ostalog, predviđa i uspostavljanje određenog nivoa samomenadžiranja za Srbe na Kosovu, odnosno uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Najnoviji problemi na relaciji Beograd - Priština nastupili su nakon što je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova 1. februara, čime je ukinuta mogućnost plaćanja u dinarima.

Srbija kroz sistem paralelnih institucija isplaćuje Srbima na Kosovu plate, penzije i dodatnu pomoć.

Kosovske vlasti zahtevaju da Srbi na Kosovu otvore račune u bilo kojoj od licenciranih komercijalnih banaka.

Država Srbija tada može da pokrene sredstva u dinarima, ali se ona usput automatski pretvaraju u evre.

Međunarodni predstavnici zatražili su od Kosova da odgodi primenu uredbe, navodeći da je potrebno više vremena da se srpska zajednica prilagodi toj odluci.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je 12. februara da neće odustati od odluke da evro bude jedina valuta za plaćanje na Kosovu, ali je rekao da poštuje zahteve međunarodnog faktora po ovom pitanju.

Pročitajte i ovo:

Zabrana uvoza iz Srbije povećava cene na KosovuKurti: Srbija ostavlja otvorenu mogućnost 'invazije na Kosovo'Policija pronašla letke na severu Kosova koji pozivaju na 'otpor'