Erdogan u posjeti Ukrajini zbog posredovanja između Zapada i Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegov tuski kolega Recep Tayyip Erdogan, oktobar 2020.

Turski zvaničnik je rekao za Reuters da Ankara očekuje da se tenzije smanje nakon sastanka u Kijevu.

Ankara i Kijev poručili 2. februara da će potpisati sporazum o slobodnoj trgovini i druge sporazume.

Rusija je negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu nakon što su mnoge zapadne zemlje izrazile zabrinutost zbog raspoređivanja više od 100.000 vojnika u blizini granice, ali je zahtijevala opsežne sigurnosne garancije od Zapada.

Erdoganova posjeta uslijedila je nakon posjeta Kijevu lidera članica NATO-a, Velike Britanije, Poljske i Nizozemske usred sukoba.

Rusija, koja je oduzela poluostrvo Krim Ukrajini 2014. i podržava proruske pobunjenike koji se bore protiv vladinih snaga na istoku Ukrajine, zahtijeva sveobuhvatne sigurnosne garancije, uključujući obećanje da NATO nikada u članstvo neće prihvatiti Ukrajinu.

Turska ima dobre veze sa Kijevom i Moskvom, ali navodi da će učiniti ono što je neophodno kao članica NATO-a ako Rusija izvrši invaziju.

Ankara je u novembru ponudila pomoć u ublažavanju napetosti, a prošlog mjeseca turski diplomatski izvori rekli su da su i Rusija i Ukrajina otvorene za tu ideju.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ukrajinci se pripremaju za ruski napad

Drugi turski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da će Erdogan pozvati obje strane na suzdržanost, i dodao da Ankara želi da nastavi saradnju sa obje "veoma važne" zemlje.

Turski "pristup nije biranje jedne strane ili suprotstavljanje jednoj zemlji u tenzijama", rekao je zvaničnik. "Uz Erdoganovu inicijativu i uz neke od poruka koje će prenijeti, očekujemo spuštanje tenzija."

Turska dijeli Crno more sa Ukrajinom i Rusijom. Erdogan je rekao da bi sukob bio neprihvatljiv u regionu i upozorio Rusiju da bi invazija bila nerazumna.

Izvor: Reuters