Erdoan najavio podršku Turske bh. privredi

Turski premijer sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 14. septembar 2012.

Premijer Turske Redžep Taib Erdoan (Redžep Tayyip Erdogan) stigao je u petak u dvodnevnu posjetu BiH, gdje se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i razgovarao o unaprjeđenju privredne saradnje, te najavio podršku Turske bh. privrednicima.

Premijer Turske Redžep Taib Erdoan (Redžep Tayyip Erdogan) nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH rekao je da BiH i narodi koji u njoj žive za Turke imaju posebnu važnost i zauzimaju značajno mjesto, bez obzira radilo se o vojnim, političkim, ekonomskim, istorijskim, kulturalnim odnosima.

Stoga je dogovoreno unaprjeđenje privredne saradnje, prvo kroz skoro predstavljanje bh privrede u Turskoj, a potom i kroz poboljšanje vanjskotrgovinske razmjene.

''Iako obim vanjskotrgovinske razmjene nije na zadovoljavajućem nivou ja ipak želim izraziti nadu da će se on uskoro razviti i dostići onaj nivo koji zaslužuje. Sad trenutno razmjena je nekih 400 miliona dolara, a mislim da se nalazimo blizu vremena kada ćemo te brojke spominjati ne u milionima nego u milijardama i ne samo dolara već i eura. Zato sam članovima Predsjedništva ponudio jednu sveobuhvatnu saradnju i pozvao ih da dođu sa poduzetnicima", rekao je Erdoan.


Turski premijer u Sarajevu 14. septembra 2012.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podsjetio je da je Turska nedavno odobrila kredit Bosni i Hercegovini od 100 miliona eura, koji se odnosi na pomoć privredi u dijelovima gdje žive povratnici.

''Do sada je utrošeno oko 10 miliona eura. Ako tako nastavimo onda ćemo za dvije godine uspjeti da angažiramo kompletan iznos što će predstavljati preokret u procesu povratka'', kaže Izetbegović.

On je zahvalio turskom premijeru na pomoći koju Turska pruža BiH u procesu euroatlanskih integracija, te najavio skoru posjetu bh delegacije političara i biznismena Turskoj, gdje će biti predstavljene mogućnosti bh privrede.

Turski premijer iskoristio je priliku i da poruči građanima BiH koji 7. oktobra izlaze na izbore da ne zaborave prednosti ove zemlje prilikom glasanja.

''Nemojte se dijeliti, budite jedinstveni, budite postojani i jaki, jer BiH zauzima posebno mjesto u balkanskoj regiji'', kazao je Erdoan.

Turski premijer u subotu će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a potom će na Sarajevskom univerzitetu održati predavanje gdje mu je dodijeljen i počasni doktorat, na koji je kaže posebno ponosan.