Elisabeth Borne nova premijerka Francuske 

Nova premijerka Francuske Elisabeth Borne

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izabrao je ministricu rada Elisabeth Borne za novu premijerku Francuske. Borne će biti druga žena u posljednjih 30 godina na ovoj poziciji.

Ranije u danu premijer Jean Castex podnio je ostavku, otvarajući put za rekonstrukciju vlade nakon što je Macron u aprilu ponovo izabran za predsjednika Francuske.

Elisabeth Borne ima 61. godinu i bit će prva žena imenovana za premijerku otkako je Edith Cresson nakratko držala ovu poziciju tokom predsjedništva socijalističkog lidera Francoisa Mitterranda početkom 1990-ih.

"Bilo je stvarno vrijeme da još jedna žena bude na toj poziciji i znam da je gospođa Borne izvanredna osoba sa mnogo iskustva. Mislim da je vrlo dobar izbor", rekla je Cresson za BFM televiziju.

Pročitajte i ovo: Makron osvojio drugi predsednički mandat

Borne je služila brojnim ministrima Socijalističke stranke prije nego što se pridružila Macronovoj vladi.

Bila je ministrica prevoza 2017. godine, a tokom 2019. kratko je služila kao ministrica okoliša kada je progurala politiku koja zagovara bicikle.

Zatim je preuzela odgovornost za Ministarstvo rada i nadgledala pregovore sa sindikatima koji su rezultirali smanjenjem naknada za pojedine nezaposlene.

Tokom njenog mandata nezaposlenost je pala na najnižu razinu u 15 godina, a nezaposlenost mladih na najnižu razinu u 40 godina.

Izvor: Reuters