Promatrači na izborima u BiH traže uvođenje novih tehnologija

Ponovno prebrojavanje glasačkih listića nakon općih izbora u BiH, 13. 10. 2022. (Ilustracija)

Koalicija nevladinih organizacija "Pod lupom", koja nadgleda provedbu izbora u Bosni i Hercegovini, saopćila je 22, januara da "bez elektronske identifikacije birača i skenera glasačkih listića izborna reforma", o kojoj je se proteklih mjeseci govori, "nema smisla"

"Prioritet izborne reforme mora biti sprečavanje dokazanih, nažalost ne i adekvatno sankcioniranih, izbornih krađa i prevara", navodi se u saopćenju.

Iz ove organizacije smatraju da je najbolji način za to uvođenje novih tehnologija u izborni proces - elektronske identifikacije birača, skenera glasačkih listića i unosa rezultata glasanja sa nivoa biračkog mjesta.

"Dodatno, potrebno je hitno promijeniti način izbora članova biračkih odbora – uvesti nestranačkog predsjednika i zamjenika, te mogućnost nominiranja preostalih članova biračkih odbora suziti na parlamentarne političke subjekte", navodi se u saopćenju..

Smatraju da će navedena unapređenja spriječiti duplo glasanje, glasanje u ime mrtvih ili neizašlih na izbore, zloupotrebu neiskorištenih glasačkih listića, dopisivanje glasova i poništavanje glasova za političke oponente, kao i druge vrste izbornih krađa i prevara počinjenih od strane stranačkih ljudi u izbornoj administraciji.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je 29. decembra prijedlog izmjena gotovo polovice Izbornog zakona.

Izmjene podrazumijevaju, pored ostalog, uvođenje novih tehnologija poput elektronskih skenera glasačkih listića.

Pročitajte i ovo: Zastupnički dom usvojio izmjene Izbornog zakona BiH, treba ih potvrditi Dom naroda

Protiv su bili zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Ujedinjene Srpske i Hrvatske demokratske zajednice BiH, vladajućih stranaka na nivou države kao i u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska.

SNSD i HDZ BiH već su najavili da će glasati protiv donošenja ovakvog zakona po hitnoj proceduri i u Domu naroda, gdje imaju većinu. Zakon mora biti usvojen u istom tekstu u oba doma.

Lideri vladajućih partija na državnom nivou sastali su se 18. januara kad su također dogovorili, pored ostalog, i da će idućeg mjeseca izmijeniti Izborni zakon BiH.

Pročitajte i ovo: Dogovor o Izbornom zakonu BiH u februaru, poručio Dodik

Sastanak je održan nakon što je visoki predstavnik u BiH Crhistian Schmidt izjavio je da će se do kraja sedmice okupiti bosanskohercegovački politički lideri da još jednom pokušaju da se dogovore o "tehničkim izmjenama" Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, nazvavši taj dan "Danom D".

Schmidt je najavio da će on intervenisati ukoliko oni ne postignu dogovor.

U suprotnom, ne budu li izmjene usvojene, najavio je da će nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.