Ekološki aktivisti osam sati blokirali autoput u Beogradu

Ekološki aktivisti su blokirali Gazelu u subotu, 26. avgusta u Beogradu

Aktivisti Saveza ekoloških organizacija (SEOS) blokirali su u subotu, 26. avgusta na osam sati most Gazela u Beogradu tražeći da se nedavno usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji stave van snage.

Protest je prošao bez incidenata, a saobraćaj je nakon osmočasovne blokade ponovo uspostavljen. Most Gazela je deo međunarodnog autoputa E-75.

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji su usvojene u Skupštini Srbije krajem jula i stupile su na snagu.
Ekološki aktivisti protive se izmenama, jer smatraju da će one omogućiti "otimanje privatne svojine".
Između ostalog, aktivisti spornim smatraju i to što je izmenama zakona ukinuta naplata za konverziju prava korišćenja nad zemljištem na kom se nalazi imovina privatizovanih preduzeća.
Time se, kako su naveli u ranijim izjavama za medije, zemljište u javnoj svojini "poklanja domaćim i stranim investitorima", koji su pravo korišćenja zemljišta dobili kroz proces privatizacije preduzeća u vlasništvu države.

Aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije blokirali autoput

Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka i poslanik opozicionog bloka "Moramo – Zajedno" u Skupštini Srbije izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da organizacije okupljene u SEOS-u neće odustati od svojih zahteva.

"Najspornije odredbe zakona se odnose na konverziju koja je ukinuta, znači nema više naknade za građevinsko zemljište", naveo je Jovanović.

Tokom trajanja blokade, učesnici protesta su propuštali vozila Hitne pomoći.

SEOS čine organizacije "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica, "Marš s Kolubare" iz Valjeva, "Suvoborska greda" iz Pranjana, "Eko brigada Jagodina", "Neko brine za Levač" iz Rekovca i "Zaštitimo Dobrinju i okolinu" iz Dobrinje.

Aleksandar Jovanović Ćuta daje izjavu reporterki RSE tokom blokade autoputa u Beogradu, 26. avgust 2023.

Ljiljana Bralović, predsednica ekološkog udruženja "Suvoborska greda" iz Pranjana na zapadu Srbije za RSE je rekla da očekuje da vlast ozbiljno shvati protest ekoloških organizacija i povuče zakon.

"Mi nećemo odustati dok zakon ne bude van snage i dok ne bude proglašen neustavnim", navela je Bralović.

Vlast je izmene zakona pravdala time da će one omogućiti olakšice za investiture, unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, kao i da će se sa izmenama unaprediti zelena agenda.

Ovo nije prvi put da ekološki aktivisti blokiraju Most Gazela.

To su učinili i 5. avgusta kada su im se priključili učesnici protesta "Srbija protiv nasilja". Ti protesti održavaju se od maja meseca u gradovima širom Srbije.

Pročitajte i ovo: Protestna šetnja 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu do blokiranog mosta 'Gazela'

Povod za proteste je nezadovoljstvo dela građana i opozicionih političkih partija reakcijom vlasti nakon masovnih ubistava 3. i 4. maja dogodilau Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 20 osoba, među kojima je najviše dece.