Egipat će se pridružiti južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

Sudije na početku ročišta pred Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju tužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela, 11. januara 2024.

Egipat je objavio u nedjelju da će se službeno pridružiti tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji optužuje Izrael da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu u Gazi.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je taj potez "u svjetlu težine i obima izraelskih napada na palestinske civile u Gazi i sistematskog ciljanja civila i uništavanja infrastrukture u Pojasu".

U saopštenju, Egipat je obnovio svoj poziv Vijeću sigurnosti UN-a i međunarodnim stranama da odmah poduzmu mjere kako bi postigli primirje u Pojasu Gaze i zaustavili vojne operacije u Rafi, kao i pružili potrebnu zaštitu palestinskim civilima.

Više od 35.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 76.600 povrijeđeno u brutalnom napadu Izraela na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze su pod ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Pročitajte i ovo: Nastavljeni udari na Gazu, UN i Zapad kritikuju plan Izraela za invaziju na Rafu

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid.

Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Pročitajte i ovo: Međunarodni sud pravde naređuje Izraelu da poduzme hitne mere da spreči genocid

U prijavi Južnoafrička Republika je od Suda tražila da naredi Izraelu da obustavi vojne aktivnosti u Gazi, da zaustavi genocidne radnje ili da preduzme razumne mjere za sprječavanje genocida, te podnese redovne izvještaje ICJ-u o tim mjerama.

Južnoafrički podnesak ima 84 stranice, a u njemu se navodi da Izrael vrši genocid nad Palestincima, da ih ubijaju, nanose ozbiljne mentalne i tjelesne povrede i da stvaraju uslove za život koji dovode do "njihovog fizičkog uništenja."

Južnoafrička Republika prijavu zasniva na Konvenciji iz 1948. godine o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja je sastavljena nakon Drugog svjetskog rata i holokausta. Izrael je tužbu nazvao "neosnovanom".

Presude ICJ-a su konačne i bez žalbe, ali ne postoji instrument kojim bi se države mogle prisiliti da ih primjene. Međunarodni sud pravde se izjašnjava samo o privremenim mjerama. To je prvi korak u slučaju koji bi mogao trajati godinama.

U principu, sudije Međunarodnog suda pravde često odobravaju privremene mjere, koje se uglavnom sastoje od traženja od države da se suzdrži od bilo kakve radnje koja bi mogla pogoršati pravni spor.

Pročitajte i ovo: Petrossian: 'Presuda je mehanizam za sprečavanje genocida'

Izrael je započeo bombardovanje i blokadu Gaze nakon što je 7. oktobra Hamas, kojeg SAD i EU smatraju za terorističku organizaciju, napao izraelsku teritoriju. U napadu je ubijeno oko 1.200 osoba, a zarobljeno oko 250 talaca. Izrael je odgovorio napadima na Gazu.

Prema podacima ministarstva zdravstva koje vodi Hamas ubijeno je oko 35.000 osoba.

Vaš browser nepodržava HTML5

Izrael na Sudu u Hagu. Šta predstoji?