Lideri Jordana, Egipta i Palestine optužili Izrael za haos i nasilje

S leva na desno: Kralj Abdulah II, egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi i njegov palestinski kolega Mahmud Abas tokom trilateralnog samita u El Alemeinu na severnoj obali Egipta, 14. avgust 2023.

Lideri Egipta, Jordana i palestinski predsednik optužili su Izrael da podstiče haos i nasilje u istočnom Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali u vreme kada ne prestaje krvoproliće između Izraelaca i Palestinaca, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Zaključak je objavljen nakon trilateralnog samita egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija, kralja Jordana Abdulaha Drugog i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u gradu El-Alemeinu, na severu Egipta, u ponedeljak, 14. avgusta.

Oni su osudili Izrael za mnogobrojne povrede palestinskih prava, upade izraelskih vojnika na sveto mesto u istočnom Jerusalimu i nezakonito zadržavanje palestinskog novca.

Sveto mesto koje Jevreji zovu Brdo hrama jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi je najsvetije u judaizmu. Sada je tamo džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu, podseća AP.

Pročitajte i ovo:

SAD zabrinut zbog posjete izraelskog ministra svetištu u JerusalemuTenzije oko svetilišta u Jerusalimu posle raketnih napada iz SirijeZašto je džamija Al Aksa često poprište sukoba?

Oba naroda polažu pravo na svetilište i to je jedan od najvećih nesporazuma u izraelsko-palestinskom sukobu.

Nova ultranacionalistička Vlada Izraela obrazovana u decembru prošle godine zauzela je čvrst stav prema Palestincima.

Ona je u januaru odlučila da zadrži 39 miliona dolara Palestinske uprave i taj novac usmeri za kompenzacije porodicama izraelskih žrtava napada palestinskih ekstremista.

Vlada Izraela nije odmah odgovorila na saopštenje sa samita.

Proteklih nekoliko meseci bili su najsmrtonosniji posle više godina.

Pročitajte i ovo: Palestinski zvaničnici tvrde da su izraelske snage ubile tinejdžera na Zapadnoj obali

Više od 160 Palestinaca ubile su izraelske snage od početka 2023, po podacima AP-a.

Palestinci su ubili 29 ljudi, uključujući i strance u napadima na Izraelce.

U vreme eskalacije nasilja Egipat, prva arapska zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom, bila je posrednik u uspostavljanju mira između dve strane.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, zajedno sa pojasom Gaze i istočnim Jeruslimom.

Palestinci teže da osnuju nezavisnu državu na tim teritorijama.