Egipat 'u potpunosti kontrolira granicu sa Gazom'

Raseljeni Palestinci, koji su napustili svoje domove zbog izraelskih napada, sklonili su se u šatorski kamp u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, 29. 12. 2023.

Glasnogovornik egipatskog Ministarstva vanjskih poslova Ahmed Abu Zeid izjavio je u nedjelju da njegova zemlja u potpunosti kontrolira svoje granice poslije poziva premijera Izraela Benjamina Netanyahua da se zatvori egipatska granica s Gazom prije okončanja rata.

Netanyahu je u subotu rekao da Izrael ne može završiti rat protiv Hamasa do zatvaranja Koridora Philadelphia, 14 kilometara dugog pojasa koji služi kao granica između Egipta i Gaze.

U izjavi za jedan egipatski TV kanal Abu Zeid je na Netanyahuovu najavu da Izrael "neće okončati rat ako se ne zatvori taj otvor", rekao da će Kairo i dalje kontrolirati granicu s Gazom, javila je Beta.

Izraelski lider je rekao da će, čak i ako Hamas bude pobijeđen, "vojna oprema i drugo smrtonosno oružje nastaviti da ulazi kroz južni otvor", koji zato mora da se zatvori.

Osvrćući se na ulazak kamiona s humanitarnom pomoći u Pojas Gaze Abu Zeid je rekao da "svaka odluka koja odlaže ulazak jeste izraelska mjera, uključujući pretjeranu pedantnost u inspekciji kamiona, gubljenje vremena tokom procesa inspekcije, zabranu ulaska medicinske opreme i sprječavanje ulaska novinara i zvaničnika".

Pročitajte i ovo: Još jedan napad Izraela na Gazu, prekinute telekomunikacione veze

U međuvremenu su u obilnim kišama na jugu Pojasa Gaze na granici s Egiptom poplavljene desetine skloništa, javili su palestinski mediji.

Kako je navedeno, oštećeno je više skloništa i škola Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) na jugu Gaze gdje se hiljade civila sklonilo od ratnih sukoba.

Raseljeni ljudi u Kan Junisu i Rafi ostali su i bez zaklona, pošto su snažni vjetrovi uništili njihove šatore.

Pročitajte i ovo: Ellis: Međunarodni sud pravde će vjerovatno donijeti privremene mjere protiv Izraela