Egipatski predsednik u Beogradu, dogovoren izvoz srpske pšenice u Egipat

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zvaničnom dočeku ispred Palate Srbije

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi započeo je 20. jula zvanični deo posete Srbiji, a nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, između ostalog, dogovoren je izvoz pšenice iz Srbije u tu arapsku zemlju

"Ono što je posebno za Egipat ali i za nas, jeste da ćemo ustanoviti dobru saradnju u prodaji žitarica Arpaskoj republici Egipat, počev od pšenice za koju smo dobli sertifikat za izvoz u Egipat nedavno, dobili smo i za jabuku, a uskoro, nadamo se, i za goveđe meso", naveo je predsednik Vučić nakon sastanka sa El Sisijem.

El Sisi je prvi egipatski predsednik koji je posetio Srbiju u poslednjih 35 godina.

Predsednik Srbije naglasio je da su teme susreta bile politička, ali pre svega ekonomska saradnja te da osim dogovora o pšenici, saradnja do kraja godine treba da preraste i u bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini.

Predsednik Egipta i Srbije nakon sastanka

"Za nas je od izuzetnog značaja da do kraja godine usaglasimo ugovor o slobodnoj trgovini, na osnovu toga mi ćemo moći neuporedivo jeftinije da uvozimo limun, recimo, dok će Egipat imati najkvalitetniju malinu i jabuku. To će biti win-win situacija zahvaljujući izuzetnoj volji predsednika Sisija", naveo je Vučić.

Srbija je u martu donela odluku o zabrani izvoza pšenice, usled trgovinskih problema nastalih zbog ruske invazije na Ukrajinu, koje doprinose 30 posto globalnog izvoza pšenice.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Od tada su vlasti u Srbiji u potrazi za novim tržištima u pokušaju da nadomeste manjak nastao usled rata u Ukrajini, te su s najvišeg nivoa pojačali svoje diplomatske aktivnosti kako bi pšenicu iz Srbije plasirali na afričko i azijsko tržište.

Pročitajte i ovo: Srbija u potrazi za novim kupcima pšenice od Kenije do Irana

Tokom posjete potpisano 13 ugovora

El Sisi i Vučić su usvojili i zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve države.

Deklaracijom je predviđena politička koordinacija u bilateralnim i međunarodnim pitanjima, saradnja u oblastima odbrane i bezbednosti, privredna saradnja na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini, saradnja u oblastima u poljoprivrede, energije i energetske bezbednosti s naglaskom na razvoju i diversifikaciji gasnih i drugih energetskih izvora.

Tokom posete egipatskog predsednika Srbiji, dve države su potpisale 13 ugovora, među kojima je i onaj o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i socijalnih pasoša.

Potpisani su ugovori o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, memorandum o razumevanju dve vlade u oblasti poljoprivrede, kao i program saradnje u oblasti kulture, umetnosti i zaštite životne sredine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je orden predsedniku Egipta za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Pročitajte i ovo: Predsednik Egipta doputovao u zvaničnu posetu Beogradu

Abdel Fatah el Sisi doputovao je 19. jula u trodnevnu posetu Beogradu gde je dočekan na najvišem državnom nivou, uz sastanke delegacija dveju zemalja, a u Srbiju je Sisi doputovao nakon posete Nemačkoj.

Poslovni forum Srbija-Egipat

Predsednik Egipta izjavio je na otvaranju "Srpsko-egipatskog biznis foruma", koji je organizovala Privredna komora Srbije, da će ugovor o slobodnoj trgovini i izbegavanju dvostrukog oporezivanja izmedju Srbije i Egipta omogućiti brži razvoj privreda obe zemlje i istakao da u Egiptu privrednici iz Srbije mogu da učestvuju na projektima kao što su izgradnja aerodroma i puteva.

"Pričao sam predsedniku (Srbije Alekasandru Vučiću) da želimo da napravimo oko 4.000 kilometara brzih pruge i da će kroz dve godine biti otvorena prva faza tog projekta", naveo je el-Sisi i dodao da Srbija i Egipat ima veliki potencijal i za razvoj poljoprivrede.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je saradnja Srbije i Egipta moguća je i u namenskoj industriji, zdravstvu, kulturi.

"Mi ćemo se postarati da do marta naredne godine završimo uspostavljanje redovne avio linije izmedju Beograda i Kaira", kazao je Vučić.

Na poslovnom forumu učestvuje 30 kompanija iz Egipta, kao i 250 firmi iz Srbije.

Egipatska ekonomija je druga najjača privreda u arapskom svetu, posle Saudijske Arabije, a najveći deo ekonomije se oslanja na turizam i izvoz nafte i gasa, kao i na prihode od Sueckog kanala.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Egipta, prema podacima PKS, iznosila je prošle godine 79,7 miliona dolara, a u prva tri meseca ove godine, ukupna robna razmena Srbije i Egipta povećana je za više od 72 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine.

Vučić je naveo i da će sutra gostu biti predstavljeno srpsko naoružanje, jer kako je naveo, dve države u tom sektoru mogu mnogo toga da ponude jedni drugima.

On je dodao i da je dogovoreno da Srbija preseli svoju ambasadu iz stare prestonice Kaira, u novi administrativni centar, a dvojica predsednika su razgovarala i o aktuelnim izazovima u globalnoj politici.