EBRD očekuje ekonomsku stabilizaciju u BiH

Centralna banka BiH, Foto: Midhat Poturović

Ekonomska situacija u BiH ove godine će se stabilizirati, ali ne treba očekivati veliki privredni rast, procjene su Evropske banke za obnovu i razvoj. Iz ove banke najavljuju da će i u narednom periodu nastaviti sa finansiranjem infrastrukturnih i energetskih projekata.

BiH bi u ovoj godini mogla ostvariti minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 procenata, dok bi Srbija trebala da bude najbolja u regionu sa privrednim rastom od 2,4 posto, prognoza je Evropske banke za obnovu i razvoj.

Peter Sanfi, glavni ekonomista IBRD-a, ističe da bi se privredna situacija u ovoj godini u BiH ipak trebala stabilizirati:

„Privredni rast neće biti veliki, ali će biti pozitivan - i on će se kretati između nula i jedan posto. Tek naredne godine može se očekivati nešto veći privredni rast, a naše su procjene da bi on mogao biti oko dva posto. Ali BiH ima potencijal da u dugoročnom periodu ostvari značajan privredni rast, a da bi se to ostvarilo potrebna je veća posvećenost strukturalnim reformama.“


Prema procjeni IBRD-a najveći privredni rast među bivšim jugoslovenskim republikama, poslije Srbije, ove godine imaće Makedonija - od dva posto, Slovenija 1,9, dok bi Hrvatska, kao i BiH, mogla ostvariti minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 procenata.

U Evropskoj banci za obnovu i razvoj napominju da će situacija u privredi cijelog regiona istočne i srednje Evrope, ali i u državama nastalim poslije raspada Sovjetskog Saveza biti i dalje nestabilna.

Nakon što je prošle godine bruto društveni proizvod u 30-ak država na koje se rasprostire aktivnost ove banke smanjen u prosjeku za nešto više šest posto, IBRD u 2010. godini očekuje prosječan rast bruto društvenog proizvoda u tom regionu od 3,3 procenta.