Džamije u Sarajevu otvorene za vjernike

Vjernik sa zaštitnom maskom u Čekrekčijinoj džamiji u Sarajevu čeka na početak podne-namaza. Džamije su od 17. marta u BiH bile zatvorene za zajedničke molitve. U skladu s mjerama nadležnih 6. maja vjernicima je dozvoljeno da dolaze na namaze u džamije.

Vjernik ulazi u Čekrekčijinu džamiju u starom dijelu Sarajeva. Na ulazu svi moraju proći dezinfekciju ruku.

Glavni imam Čekrekčijine džamije Abdurahim Sultan na tepih stavlja oznaku za vjernike s ciljem poštivanja mjera fizičkog distanciranja.

Tespihi (brojanice) neće biti u upotrebi za vjernike kako bi se smanjio rizik od širenja korona virusa. Umjesto toga, vjernicima je savjetovano da sa sobom donesu tespih i prostirku na kojoj će obaviti molitvu.

Vjernik u Čekrekčijinoj džamiji stavlja prostirku na pod za obavljanje molitve u skladu s uputama Islamske zajednice u BiH.

Glavni imam Čekrekčijine džamije Abdurahim Sultan pred podne-namaz testira razglas.

Zajednička molitva u Čekrekčijinoj džamiji, koja je nedavno restaurirana. Džamija je izgrađena 1562. godine i jedan je od nacionalnih spomenika BiH.

Molitva je obavljena uz obavezne mjere fizičkog distanciranja.

Na ulazu u džamiju sredstva za dezinfekciju. Glavni imam Čekrekčijine džamije Abdurahim Sultan pred podne-namaz s mujezinom je uradio obaveznu dezinfekciju unutrašnjosti džamije. Kaže da će se to raditi nakon svake zajedničke molitve.

Dvorište Begove džamije u Sarajevu.

Vjernici s imamom čekaju da uđu na podne-namaz pred Begovom džamijom, centralnom džamijom u Sarajevu.

Vjernice koje nisu ušle u džamiju zbog ograničenog broja osoba, molitvu su obavile u haremu Begove džamije.

Na glavnom ulazu u Begovu džamiju, vjernicima su podijeljene maske. Nakon ulaska u harem džamije, svi su prošli obaveznu dezinfekciju ruku.

Vjernici koji nisu ušli u Begovu džamiju molitvu su obavili ispred džamije. Prema uputama Islamske zajednice u BiH, vjernici su sa sobom donijeli prostirke.

Prema uputama Islamske zajednice u BiH, vjernici su sa sobom donijeli prostirke.