Dvostruka lista zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu

Severna Mitrovica, 8. juli

U zvaničnim izveštajima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova o broju obolelih i preminulih od korona virusa, nisu svakodnevno uključeni i podaci iz srpskih sredina. Ti podaci se, međutim, svakodnevno ubacuju u jedinstvenu bazu podataka na nivou cele Srbije.

Ministarstvo zdravlja Kosova potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da dobija izveštaje o broju inficiranih korona virusom iz srpskih sredina, uključujući i četiri opštine na severu Kosova, Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

“Dobili smo i najnovije izveštaje o zaraženim osobama u poslednjim danima na severu Kosova, ali iz drugih opština gde žive Srbi. Ti podaci se uključuju u izveštaj Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova”, navodi se u odgovoru za RSE iz Ministarstva zdravstva Vlade Kosova.

Međutim, dnevni izveštaji Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova se razlikuju od onih koje objavljuju krizni štabovi u opštinama sa srpskom većinom.

Kakvi su zvanični podaci?

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je 7. jula saopštio da su zabeležena još 183 nova slučajeva obolela od korona virusa, od čega su dvoje iz opštine Gračanica kod Prištine gde živi većinski srpsko stanovništvo i jedan iz Zubinog Potoka na severu Kosova, takođe opštine sa srpskom većinom.

U izveštaju kosovskog Instituta od 6. jula je saopšteno da je registrovano rekordnih 195 slučajeva korona virusa, od čega je jedan zebeležen u Gračanici.

Pročitajte i ovo: Nasuprot dopuštenih, ‘komercijalni’ PCR testovi u Gračanici

Međutim, najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici, koji funkcioniše pri srpskom zdravstvenom sistemu, saopšteni u utorak 7. jula, govore da su 53 osobe pozitivne na korona virus od ukupno 61 testiranog.

Šta su obaveze kriznih štabova?

Iz Ministarstva zdravlja Kosova kažu da su krizni štabovi u opštinama sa srpskom većinom dužni da svakodnevno šalju izveštaj o obolelima Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave (MALS) koje potom oni prosleđuju nadležnim institucijama.

Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova, na čijem je čelu predsednik Srpske liste Goran Rakić, je potvrdilo za RSE da postoji redovna komunikacija između opština sa srpskom većinom i nadležnih institucija Vlade Kosova.

“Komuniciranje i koordinisanje sa svim opštinama je bila neprekidna i redovna”, navode iz MALS.

Kako se dodaje u pisanom odgovoru za RSE, opštine sa srspkom većinim, uključujući i opštine na severu Kosova, dostavljaju svoje dnevne 24 časovne izveštaje u vezi situacije sa COVID-19 koji se prosleđuju Centru za prevenciju i kontrolu bolesti i Operativnim hitnim centrima.

Inače, imajući u vidu da na Kosovu pored kosovskog funkcioniše i srpski zdravstveni sistem, građani srpske nacionalnosti imaju mogućnost da izaberu gde će dostaviti svoj uzorak za testiranje na COVID-19.

Aktuelno u Prištini se vrše analize samo za one osobe koje imaju simptome korona virusa.

Pročitajte i ovo: Infektolozi o velikom širenju korone na Kosovu, preti totalna izolacija

Ko analizira uzorke?

Regionalne bolnice koje funkcionišu pri kosovskom sistemu uzorke za testiranje šalju laboratoriji molekularne mikrobiologije pri Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova u Prištini.

S druge strane, tu je i Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici, koji radi pri srpskom zdravstvenom sistemu i prikuplja uzorke iz srpskih sredina a potom ih šalje na testiranje laboratoriji Veterinarskog instituta u Kraljevu.

Do ponedeljka analize uzoraka vršila je laboratorija “Vatreno oko” u Beogradu, a pre toga i Institut za virusologiju, vakcine iserume “Torlak”.

Pročitajte i ovo: Nove mere na severu Kosova, povećan broj inficiranih

Specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici doktor Aleksandar Antonijević kaže za RSE da podatke o obolelima prosleđujuKriznom štabu i Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici.

“Mi unosimo u jedinstvenu bazu koja je na nivou cele Srbije, tako da naša nacionalna kuća Institut za javno zdravlje 'Milan Jovanović Batut' i, naravno, Ministarstvo zdravlja u svakom trenutku imaju stanje na terenu i kada uđu u bazu mogu da izvuku podatke koji ih interesuju”, kaže Antonijević.

Pročitajte i ovo: Bez povišice za medicinare na Kosovu

Antonijević je rekao da ne postoji zvanična saradnja sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova, te da se “oni nezvanično ponekad interesuju, dobiju neke podatke”, ali da nema zvanične razmene podataka.

Potvrdio je da je epidemiološka situacija na severu Kosova, kako se izrazio, veoma ozbiljna.

Na konferenciji za medije kriznih štabova opština sa severa Kosova 7. jula, Goran Rakić, zamenik premijera Kosova i ministar administracije lokalne samouprave, je izjavio da se uvode nove mere za četiri severne kosovske opštine, uključujući karantin u trajanju od sedam dana zbog pogoršanja epidemiološke situacije u ovim opštinama.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

* Saradnja na tekstu: Maja Fićović