Pročitani zahtevi upućeni RTS-u na protestu 'Srbija protiv nasilja'

Demonstranti na 20. protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu

Na 20. po redu protestu "Srbija protiv nasilja" ispred Radio-televizije Srbije (RTS) 16. septembra pročitani su posebni zahtevi upućeni javnom medijskom servisu, od koga se traži da istinito i blagovremeno izveštava, prenosi Beta.

Zatraženo je da se na RTS-u čuje različito mišljenje, kao i da "ne bude propagandno glasilo Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Na kraju protesta, pročitani su i zahtevi dela opozicionih parlamentarnih stranaka, koje tehnički organizuju proteste "Srbija protiv nasilja", koje su ranije ove nedelje zatražile od RTS-a proporcionalnu zastupljenost svih opozicionih grupa u Skupštini Srbije u informativnim emisijama javnog servisa.

Zahtev su na pisarnici RTS-a predali poslanici nekoliko opozicionih stranaka.

Učesnici protesta su ispred zgrade RTS-a prethodno zvižducima i duvanjem u trube izrazili nezadovoljstvo radom Javnog medijskog servisa.

Okupljeni su skandirali "Ostavke, ostavke" upućene rukovodstvu RTS-a čijim radom su nezadovoljni zbog, kako kažu, rada isključivo u službi vlasti.

Radio-televizija Srbije (RTS) mora objektivno i nepristrasno da izveštava, saopštili su organizatori na početku protesta ispred Skupštine Srbije.

Moderator protesta Smiljan Banjac je istakao tada da programe Javnog servisa Srbije plaćaju svi građani, i da okupljeni samo traže da radi u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, prenela je Beta.

Na protestu su se mogli videti transparenti i kartonske lutke u zatvorskim odelima, preneo je RTS.

Pročitajte i ovo: Ukidanje rijalitija u fokusu protesta 'Srbija protiv nasilja' ispred Pinka

Protesti "Srbija protiv nasilja" održavaju se svake sedmice posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, među kojima je najviše dece.

Zahtevi protesta su već mesecima isti, i to su smena članova Saveta REM-a i rukovodstva RTS-a.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju, kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Nijedan od ovih zahteva nije ispunjen.

Pročitajte i ovo: Vučić kaže da će vlast izaći u susret zahtevu opozicije oko datuma izbora

Predstavnici dela opozicije, koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja", predali su 11. septembra zahtev u kojem od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 12. septembra da će vlast izaći u susret zahtevima opozicije po pitanju datuma održavanja izbora, ali ne nužno i po pitanju toga koji će izbori sve biti raspisani.