20. rođendan - Obradović: RSE je svetlo u posvemašnjem mraku

Nenad Obradović

Dvadeset godina od početka emitovanja programa Radija Slobodna Evropa za Balkan može biti povod da uvidimo koliko bismo bili siromašniji da nas prethodnih godina, u vremenu nasilja, opšte duhovne i materijalne bede, niste svakodnevno, časno, objektivno i hrabro informisali o najvažnijim događajima iz država nastalih na ruševinama Jugoslavije, piše novinar i pozorišni kritičar Nenad Obradović.

Borba za osnovna ljudska prava i slobode još uvek je naš gorući zadatak. Mediji predstavljaju ključnu kariku u borbi za slobodu jer je njihov osnovni zadatak da šire istinu. Stoga, Radiju Slobodna Evropa treba odati priznanje za dugodišnju nepokolebljivost, doslednost i hrabrost. Vi ste predvodnici slobodnog i analitičkog novinarstva, svetlo koje širi i promiče standard u profesiji, glas razuma. To nikada nemojte zaboraviti.

Uz dvadesetogodišnjicu postojanja, obavezno je reći i sledeće. Svojim izveštavanjem o ratnim zločinima, koji su koncem 20-og veka postali naša surova realnost, koji su često bili prećutani ili ,,gurnuti pod tepih’’ sramežljivom relativizacijom od strane političkih elita i desničarskih grupa, postupali ste iscrpno i savesno, bez držanja strane, bez prebrojavanja krvnih zrnaca. Isto ste tako, objavljujući analize ovdašnjih političkih prilika, nasilnih uzurpacija javnog i političkog prostora, kao i kulturnih mahinacija ispisali, među retkima, hronologiju našeg društvenog posrnuća. Za pamćenje i opomenu. Postojanje vaše medijske kuće svedočanstvo je da nisu svi ćutali.

Programi Radija Slobodna Evropa primer su kako je moguće otvoriti dijalog i dati ljudima glas da progovore iz svoje sredine, kako je moguće pronaći relevantne sagovornike za naše mračne, ,,balkanske’’ teme, ali i kako je moguće u nečasnom vremenu ostati veran istini i dostojanstvu.

Na kraju, moram priznati da vaš jubilej doživljavam donekle lično jer Radio Slobodna Evropa, unazad dobrih deset godina, za mene svakodnevno predstavlja neprikosnoven i dragocen izvor informacija. Hvala vam na istini i hrabrosti da budete svetlo u posvemašnjem mraku.

Ostajte dobro i budite istrajni.