Na godišnjicu smrti romskog dečaka, dve inicijative za zvanično obeležje u Beogradu

U Beogradu trenutno postoje dve spomen-ploče koje su na mestu ubistva Dušana Jovanovića postavili Unija Roma Srbije i osnovna škola koju je dečak pohađao.

"Smrt mog brata trebalo je da bude prekretnica, trebalo je da promeni nešto – ali nije", reči su Duške Jovanović, sestre Dušana Jovanovića, dečaka koga su 1997. godine neonacisti nasmrt pretukli u centru Beograda zbog toga što je bio Rom.

Dvadeset sedam godina od tog tragičnog događaja, deo opozicionih stranaka i nevladina udruženja su podneli dve inicijative kako bi glavni grad dobio zvanično obeležje posvećeno dečaku ubijenom zbog boje kože.

Danas na mestu ubistva u Beogradskoj ulici postoje samo dve spomen table koje su postavili Unija Roma Srbije i Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" koju je Dušan pohađao.

Na tom mestu su 18. oktobra ove godine, predstavnici opozicionog Zeleno-levog fronta (ZLF) položili venac i saopštili da su podneli inicijativu da Beogradska ulica, u kojoj je Dušan živeo i tragično okončao život, dobije njegovo ime.

"Smatramo da je ovo prilika da Beograd pokaže, ne samo da pamti i da se seća, već i da uči na svojim lekcijama i da želi da bude otvoren grad koji kaže 'ne' nasilju, koji je siguran i bezbedan za sve njegove stanovnike", izjavila je šefica odborničke grupe ZLF-a u Skupštini grada Beograda Natalija Stojmenović.

Uz ZLF, podnosioci ovog predloga su i odbornici Pokreta slobodnih građana.

Stojmenović je dodala da su odborničke grupe predložile svoje članove za gradsku Komisiju za imenovanje trgova i ulica, te da je sada neophodno da se ona konstituiše kako bi se o inicijativi raspravljalo.

"Ja očekujem da bi ova inicijativa mogla da se nađe na dnevnom redu pre sledeće sednice Skupštine grada", rekla je Stojmenović.

Radomir Lazović i Natalija Stojmenović iz Zeleno-levog fronta polažu venac na mestu na kojem je ubijen Dušan Jovanović, 18. oktobar 2024.

I dalje bez parka Dušana Jovanovića

Istog dana je i nevladina Inicijativa A11 treći put podnela inicijativu da park u takozvanoj Mitićevoj rupi na Trgu Slavija, stotinak metara od mesta ubistva dečaka, ponese ime po Dušanu Jovanoviću.

Ovo udruženje je istu inicijativu podnosilo i prethodne dve godine. Iako su predlog podržali Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, o njemu se nije raspravljalo.

Kako je za Radio Slobodna Evropa 2023. godine rekla tadašnja predsednica Komisije za imenovanje trgova i ulica Bojana Borić Brešković, to gradsko telo nije odbilo inicijativu, već je odlučivanje o njoj odloženo do "razrešenja odnosa između privatnog i javnog prostora".

Naime, prema podacima iz katastra nepokretnosti, parcela na kojoj se nalazi veći deo parka delom je u vlasništvu češke kompanije "SEBRE". U javnoj svojini je manji deo na obodu parka, a u katastru nema informacija o spornom vlasništvu na toj parceli.

Planove gradnje na ovoj lokaciji predvideo je Urbanistički zavod Beograda, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se u maju 2021. sastao sa predstavnicima kompanije "SEBRE" i najavio ulaganja od više od milijardu evra u nekretnine grada.

Međutim, u udruženju A11 napominju da pravne prepreke ne postoje, jer se zahtev za promenu naziva parka odnosi na javnu površinu.

"Dušanovo ubistvo je jedan od najgrubljih primera zločina mržnje u poslednjim decenijama u Srbiji, zbog čega celo društvo ima obavezu da se seća, a pogotovo naši nadležni organi, imenovani da odlučuju u javnom interesu", navodi se u saopštenju Inicijative A11.

Vaš browser nepodržava HTML5

Dvadeset pet godina od ubistva: Dušana država ne pamti

Dan koji je promenio sve

Sestra Dušana Jovanovića, Duška, podržala je obe inicijative. Na konferenciji za medije Zeleno-levog fronta, 18. oktobra, povodom predloga te stranke da Beogradska ponese ime njenog brata, rekla je da se nada pozitivnom odgovoru.

"Molim vas nemojte dozvoliti da se ponovi to što se desilo s mojim bratom. Mi nismo mogli da spasimo mog brata, ali možemo da spasimo nekog drugog", rekla je Duška Jovanović.

Pročitajte i ovo: 'Bio je naš Dule': Školske drugarice u kampanji za park ubijenom romskom dečaku

Dušan Jovanović ubijen je u Beogradskoj ulici, u neposrednoj blizini zgrade u kojoj je živeo. Na putu do obližnje prodavnice oko 21 sat presreli su ga maloletni Milan Čujić i Ištvan Fendrik, pripadnici neonacističkog "skinhead" pokreta.

Iz čista mira su dečaka počeli da tuku pesnicama, cokulama, a onda i delom otkinutog oluka. Dušanu je polomljen vrat.

U tom trenutku imao je nepunih 14 godina.

Telo je na ulici pronašao njegov otac Aleksandar Jovanović.

Dvojica napadača osuđena su na 10 godina zatvora, a oslobođeni su posle šest godina zbog dobrog vladanja.

"Do tog dana mi smo bili jedna srećna porodica. Kada je brat izašao i nije se više vratio, sve se promenilo. Naši životi su uništeni. Majka nije mogla da podnese bratovljevu smrt, posle nje je preminuo i moj otac. Može da se kaže da su oni ubili celu našu porodicu", rekla je Duška Jovanović.

Pročitajte i ovo: Mural ubijenom romskom dečaku u Beogradu