Vodostaj Dunava u Srbiji u porastu, ali ispod kriterijuma za mere odbrane od poplava

Pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice obilaze potencijalno ugrožena područja na Dunavu, 23. septembar 2024.

Preduzeće "Srbijavode" saopštilo je 23. septembra da je vodostaj reke Dunav na teritoriji Srbije u porastu, ali još ispod kriterijuma za sprovođenje mera odbrane od poplava.

U saopštenju se navodi i da se na vodotoku Save beleži stagnacija i blagi pad.

Pročitajte i ovo: Desetodnevna prognoza stanja vodotoka

Premijerka Vojvodine Maja Gojković izjavila je 23. septembra da neće biti potrebe za uvođenjem mera vanredne odbrane od poplava na Dunavu.

Gojković, koja je i šefica Pokrajinskog štaba za vanredne situacije je kazala da su nadležni "preventivno reagovali", zbog čega, kako je dodala, sada "možemo pomalo i da odahnemo".

"Pik vodenog talasa se očekuje utorak na sredu. Na terenu vidimo da nećemo imati vanredne odbrane od poplava, ali bićemo i dalje oprezni i spremni i sa ljudstvom i sa opremom", rekla je Gojković.

Direktor Voda Vojvodine Srđan Kružević rekao je da se očekuje da vodostaj poraste za još oko 15 centimetara, a da nakon toga nastupi stagnacija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je 23. septembra da vatrogasno-spasilačke jedinice svakodnevno obilaze potencijalno ugrožena područja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mađarska čeka udarni talas poplava, Italija se bori s katastrofom

Prethodne sedmice, olujni talas je doneo najgore poplave u poslednje dve decenije u centralnoj Evropi, na potezu od Rumunije do Poljske, a stradale su najmanje 24 osobe.

Nivo Dunava raste u Mađarskoj i reka se izlila iz korita u Budimpešti i još 50 naselja.

Udarni talas se tek očekuje u toj državi, a na terenu je angažovano preko 5.000 spasilaca i još toliko volontera.