Određen pritvor bivšem državnom sekretaru Ministarstva prosvete Srbije

Viši sud u Beogradu, 2019. Ilustrativna fotografija

Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o određivanju pritvora bivšem državnom sekretaru u Ministarstvu prosvete Nebojši Ranđeloviću kom se na teret stavlja pet krivičnih dela trgovina uticajem, saopšteno je 8. jula iz tog suda i Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pritvor je određen do 30 dana.

Iz tužilaštva navode da se Ranđelović branio ćutanjem.

Sud je odredio pritvor i licu B.R. zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Pritvor je, kako se navodi u saopštenju suda, određen "jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke".

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 6. jula saopštilo da je uhapšen bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem.

Prema navodima policije, bivši državni sekretar se sumnjiči da je tokom prošle 2023. i ove godine iskorišćavajući svoj položaj uticao da u postupku nabavke radova na održavanju objekata dodele ugovore privrednom društvu "Avenija sistem" iz Niša.

Kako se sumnja, on je tražio od faktičkog vlasnika privrednog društva "Avenija sistem" novac u iznosu od najmanje deset odsto od vrednosti dodeljenih ugovora, te je u više navrata zahtevao i dobio poklon u vidu novca u ukupnom iznosu od 24.000 evra, od kojih je neposredno pred hapšenje primio 5.000 evra, piše u saopštenju policije.

Policija je tada uhapsila i pet odgovornih lica nekoliko obrazovnih ustanova iz Niša i Leskovca, kao i M. V. (1964), zaposlenog u privrednom društvu "Avenija sistem" koji se tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Uhapšena je i J. D. (1972), zaposlena u istom privrednom društvu, a koja se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju.

Prema navodima tužilaštva, oni su tokom saslušanja priznali izvršenje krivičnog dela.