Republikanci u predsedničkoj debati pojačali napade na Trumpa

Kandidati za predsedničku nominaciju Republikanske partije pred počeatak debate u Kaliforniji, 27. septembar 2023.

Kandidati za predsedničku nominaciju Republikanske partije sukobili su se u haotičnoj debati 27. septembra uveče, napadajući bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump), predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i jedni druge po pitanjima od Kine preko imigracije do ekonomije.

Čini se da nijedan od sedam kandidata na pozornici nije uspeo da napravi proboj koji bi promenio dinamiku pred republikanske izbore u kojoj Tramp mesecima dominira, uprkos četiri krivične optužnice, koje gotovo da nisu spominjane tokom dvočasovne debate.

Nekoliko Trampovih rivala pojačalo je napade na njega u drugoj republikanskoj predsedničkoj debati, pokušavajući da smanje njegovo vođstvo u anketama.

Bivši predsednik, koji vodi u anketama u odnosu na najbližeg konkurenta Rona Desantisa (DeSantis) za skoro 40 procentnih poena, preskočio je i ovu, kao i prvu debatu.

Tramp je u vreme debate otišao u Mičigen, s ciljem da iskoristi štrajk radnika u automobilskoj industriji kako bi pridobio glasove radnika u ključnoj izbornoj državi, kritikujući Bajdena i njegovo zalaganje za električne automobile.

"Ni pod kojim okolnostima neću dozvoliti da američka automobilska industrija umre", rekao je Tramp.

Guverner Floride Ron Desantis iskoristio je svoj prvi istupu u debati da prozove Trampa što ga nema u debati, ali i što je nacionalni dug povećao za hiljade milijardi dolara.

"Trebalo bi da bude na ovoj bini večeras", rekao je Desantis.

Guverner Floride, koji je viđen kao prva alternativa Trampu, ali kojem je smanjena podrška u anketama, odnedavno je spremniji da napadne favorita posle meseci izbegavanja direktne konfrontacije.

Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi (Chris Christie), koje je često kritikovao Trampa, ismevao je bivšeg predsednika tvrdeći da se "plaši" debate.

Pročitajte i ovo: Pravne nevolje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa

Bivši Trampov potpredsednik Majk Pens (Mike Pence) izneo je blagu kritiku Trampovog nastojanja da centralizuje vlast u saveznoj vladi, obećavajući da će vratiti vlast državama.

Bivša ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli (Nikki Haley) rekla je da je Tramp zauzeo pogrešan pristup Kini fokusirajući se isključivo na trgovinu, a ne na šira bezbednosna pitanja.

Ton debate bio je daleko od kampanje koja je vođena Trampovim napadima na rivale i demokratske institucije, kao i njegovim pritužbama zbog niza krivičnih optužnica i građanskih parnica protiv njega i njegove kompanije.

Moderatori debate nisu pitali kandidate o optužnicama protiv Trampa ili zašto smatraju da su kvalifikovaniji od njega da vode zemlju, već su postavljali pitanja o raznim temama, uključujući obrazovanje, ekonomsku politiku i granicu između SAD i Meksika.

Međutim, kandidati su često na svoju inicijativu napadali Trampa, nadajući se da će se istaći u kritičnom trenutku manje od četiri meseca pre nego što počne glasanje za nominaciju.

Pročitajte i ovo: Tramp neće da učestvuje u republikanskoj predsedničkoj debati

Pored Trampa, kandidati su napadali i jedni druge. Niki Hejli se okrenula protiv preduzetnika Viveka Ramasvamija (Ramaswamy), koji je nov u politici, zbog toga što je zarad kampanje napravio nalog na TikToku, aplikaciji za društvene mreže koju mnogi republikanci kritikuju kao moguće kinesko špijunsko sredstvo.

"Iskreno, svaki put kada vas čujem, osećam se malo gluplje zbog onoga što kažete", rekla je Hejli.

Ona se takođe sukobila sa senatorom Timom Skotom (Scott), koji je nju kritikovao da podržava uvođenje poreza na gas, ali i zbog toga što je promenila zavese u svojoj kancelariji dok je bila ambasadorka u Ujedinjenim nacijama.

Izvori: Reuters, Associated Press