Antidron tehnologija na ukrajinskom frontu

"Protu-dronski buggy" koji su ruski vojnici testirali u Ukrajini u junu 2024. Vozilo je opremljeno s više automatskih oružja i neimenovanim "protu-dronskim oružjem" koje se navodno ispaljuje iz lansirnih cijevi za granate vidljivih na prednjem i stražnjem dijelu vozila.

Ruski cisternski kamion maskiran kao kamion za prijevoz drva. Kamuflirano vozilo je fotografirano na istoku Ukrajine u januaru 2024.

Ukrajinski vojnik drži protu-dronsku pušku na liniji fronta blizu Avdijivke u aprilu 2023. Ovaj uređaj ukrajinske proizvodnje vrijedan 11.300 dolara(na slici) koristi usmjerene radio valove kako bi omeo vezu između drona i njegovog operatera. Ometanje može prekinuti video prijenos s drona i, ovisno o njegovom modelu, prisiliti ga da se vrati na tačku polijetanja, sleti odmah ili odluta s vjetrom te se na kraju sruši.

Ukrajinski vojnik nosi "protu-dronski ruksak" na demonstraciji ometajućih uređaja u Lavovskoj oblasti u maju 2024.

Ruski vojnik s improviziranom protu-dronskom puškom koja se sastoji od pet pušaka AK-74 opremljenih okidačkim šipkama koje istovremeno ispaljuju sve puške. Oružani sistem je fotografiran u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti u junu 2024.

Rusko vozilo koje proizvodi dim u ukrajinskoj Luganskoj oblasti u junu 2024. Nije jasno je li fotografija snimljena tokom borbenih operacija, ali ovakva vozila koriste ruske snage kako bi prikrili kretanje svojih vojnika i vozila na istoku Ukrajine.

Ruski tenk-kornjača nakon što ga je Ukrajina zarobila u junu 2024. Ovaj tenk ima nekoliko dodatnih slojeva metalne zaštite od dronova, kao i valjke za razminiranje.

Drugi modeli tenka-kornjače koriste lakši rešetkasti oklop, poput ovog ruskog T-72. Viseći lanci ispred vozača mogu spriječiti prolazak dronova, omogućujući kretanje topa i hitan izlaz za posadu. Modificirani tenk je fotografiran u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti u junu 2024.

Rusko vojno vozilo opremljeno improviziranim drvenim oklopom, mrežama i očiglednim bočnim oklopom za zaštitu od FPV dronova viđeno je u ukrajinskoj Luganskoj oblasti u junu 2024.

Ruski višecijevni bacač raketa Grad opremljen je žičanom mrežom za sprječavanje FPV dronova od detonacije izravno na lansirnu cijev. Fotografija je snimljena na istoku Ukrajine u junu 2024.

Sistem protiv dronova na tronošcu tokom predstavljanja u Moskvi u junu 2023.