Kako jeftini dronovi redefiniraju borbene operacije u Ukrajini

  • RSE

Pripadnik ukrajinske jedinice za upravljanje dronovima na neotkrivenoj lokaciji u blizini linije fronta u Donjeckoj oblasti 28. juna.

I Ukrajina i Rusija redefiniraju moderno ratovanje korištenjem jeftinijih dronova u onome što neki nazivaju prvim ratom dronova punog opsega.

Ukrajina koristi male timove operatera za dronove koji su raspoređeni po frontu za obavještajne podatke i nadzor u realnom vremenu i, povremeno, za napade na ruske položaje bacanjem malih bombi.

Dron kojim upravljaju  snage Teritorijalne odbrane Ukrajine nosi molotovljev koktel.

Upotreba dronova na nebu iznad Ukrajine toliko je uobičajena da se procjenjuje da Kijev svaki mjesec gubi oko 10.000 dronova.

Ukrajinski operater prati napredak drona na malom monitoru na neotkrivenoj lokaciji 28. juna.

Kako jeftini dronovi postaju napredniji, oni se sve više integriraju u cjelokupnu vojnu strukturu na obje strane.
 

Važnost ovih dronova u pružanju tačnih i ažuriranih informacija o neprijateljskim pozicijama i kretanjima je od suštinskog značaja za planiranje i izvođenje vojnih operacija.

Ukrajinski operater dronova u blizini fronta priprema dron za let.

Dronovi mogu raditi u visokorizičnim okruženjima i izvršavati misije koje bi bile previše opasne ili teške za kopnene snage ili zrakoplove s posadom. Pored toga, napredak u senzorima i kamerama visoke rezolucije omogućavaju dronovima da rade noću. Međutim, njihova sposobnost letenja po kiši, snijegu i magli još uvijek je problem.


 

Operater dronova posmatra kako se oblaci dima dižu iznad zapaljenih ruskih ciljeva u blizini istočnog grada Bakhmuta 16. aprila.

Snimci na kojima se vidi kako ukrajinski operateri dronova bacaju granate na ruske vojnike ili čak u otvore njihovih oklopnih vozila naveliko su kružili društvenim mrežama.

Obje strane koriste nove tehnike za minimiziranje efikasnosti dronova, kao što je korištenje elektronskog ratovanja za šifriranje svojih GPS navigacijskih sistema.

Mali dron je krenuo u misiju prikupljanja obavještajnih podataka duž linije fronta u regionu Donjecka.

Male, masovno plasirane, jeftinije bespilotne letjelice nude značajne uštede u poređenju sa tradicionalnom vojnom imovinom.

Očekuje da će upotreba ovih dronova evoluirati jer igraju sve važniju ulogu u modernom ratovanju.

Ukrajinski vojnici koriste isplative bespilotne letjelice kako bi razorili ruske položaje u regionu Donjecka.